Re: Hoeveel trosgierst? Maximaal een halve sliert per week. Als dit tijdens het tam maken ietsje meer is, dan is dat niet erg, maar probeer het wel te beperken. De slierten bevatten allemaal bolletjes.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
De parkieten mogen naast het zaden- of pelletvoer ook nog elke dag, maar wel met mate, groenten en fruit eten. Groenten en fruit moet je eerst wassen en snij je in kleine stukken. Van het fruit verwijder je de pitten.
De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen. Daardoor onderhoudt je gevederde vriend zijn snavel en doet hij aan fitness, omdat hij zich door de takken beweegt.
Grasparkieten drinken maar heel weinig, maar moeten natuurlijk wel elke dag vers water krijgen.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het is verder rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen B en mineralen (fosfor, calcium, ijzer, niacine en riboflavine).
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Te vermijden voedingsmiddelen voor parkieten zijn onder meer chocolade, fruitpitten, appelzaden, avocado en voedsel met veel vet, natrium en suikers. Parkieten zijn niet beperkt tot alleen zaden! Parkieten zijn tenslotte tropische vogels, en dat blijkt uit hun dieet.
Jonge vogels die nog flink moeten groeien, kun je dagelijks bijvoeren met eivoer. Het hoge proteïnegehalte bevordert de groei en zorgt dat jonge vogels genoeg energie hebben. Ook tijdens de kweekperiode en ruiperiode is het belangrijk dat eivoer dagelijks wordt gevoerd.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Ik hang geen trosgierst op. Als ze er dan aan knagen ligt werkelijk alles onder de velletjes en de zaadjes. Daarom leg ik alles gewoon op de grond. Als het op is, zitten ze nog te scharrelen en schuiven ze de houtsnippers aan de kant om zo de restjes ook te benutten.
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
In sla zit nitraat en dat is zeer slecht verteerbaar voor vogeltjes. Dus echt uitkijken - witlof mogen ze wel hebben want daar zit geen nitraat in en smaakt net zo lekker voor parkietjes en loop je geen risico.
Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
Alsjeblieft niet roken in de buurt van een parkiet. Is zoals je op elk pakje kunt lezen schadelijk voor de gezondheid en niet alleen voor mensen maar ook voor dieren! En voor vogels in het bijzonder, aangezien ze tere longetjes hebben!
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Trosgierst is tijdens een goede zomer prima zelf te verbouwen. In maart wordt een streng trosgierst fijn gewreven en in een kweekbakje goed dun uitgezaaid. Goed tegen de vorst beschermd laten we nu de plantjes tot 10 a 15 cm optrekken.
Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.
Natuurlijk is het leuk om je huisdieren te verwennen en bij kanaries kunnen uitdagende snacks ook helpen tegen verveling. Je moet goed oppassen dat je niet te veel snacks geeft, want een kanarie met overgewicht is erg ongezond. Goede snacks die je 3 tot 4 keer per week mag geven, zijn trosgierst en “Kräckers”.