Heimwee, een emotie die velen van ons wel eens hebben ervaren. Vaak wordt heimwee omschreven als een diep verlangen naar huis of een vertrouwde omgeving.
Gevoelens van heimwee. Heimwee is een gevoel wat verlangen en pijn weergeeft. Het lijkt wel een combinatie van verdriet en hoopvol verlangen.
Heimwee kun je herkennen aan de hand van een aantal lichamelijke symptomen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, verminderde eetlust en maag- en darmstoornissen. Dit lichamelijke gevoel kun je zien als een stressreactie van het lichaam.
Heimwee is het verlangen naar thuis en naar het bekende. Het is een soort stressreactie, die wordt veroorzaakt doordat je je in een nieuwe situatie moet zien te handhaven. Dat heeft te maken met een verplaatsing – dat kan een vakantie zijn, of een logeerpartij, maar ook bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie.
De heimwee die je ervaart drukt zich uit in de volgende kenmerken: Je hebt een sterk verlangen naar huis of naar het bekende. In een nieuwe situatie, bijvoorbeeld op het gebied van wonen of werken, heb je de grootste moeite om je aan te passen. Je voelt je onzeker en angstig. 's Nachts kun je de slaap niet vatten.
Heimwee is vaak een combinatie van angst-, spannings- en stemmingsklachten die optreedt als men buiten de vertrouwde omgeving is en daaraan gebonden is voor langere tijd. Heimwee komt voor in alle bevolkingsgroepen en bij alle leeftijden.
Probeer een paar gewoontes van thuis aan te houden. Ontbijt bijvoorbeeld op vaste tijden, of maak ook op vakantie je dagelijkse ommetje waar je altijd zo van geniet. Besef dat in de meeste gevallen de heimwee na een paar dagen wel over gaat. Blijf dus positief.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.
Een eindig proces, want op een gegeven moment is het gewoon over. Maar je kind kan ook aanleg hebben voor heimwee en dat is erfelijk. Ook een strakke gezinsstructuur kan heimwee veroorzaken of verergeren.
In de meeste gevallen gaat heimwee na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling van heimwee is dus in de meeste gevallen niet nodig. Als de heimwee een serieus probleem wordt, kan een behandeling door een psycholoog helpen.
Het is fijn om erover te praten, zegt ze. "Het is prettig als iemand je gevoelens serieus neemt, maar je ook laat inzien dat het tijdelijk is. Want het feit dat ik heimwee heb, betekent niet dat ik de hele vakantie niet leuk vind, maar dat ik gewoon even een minder fijn momentje heb. En daar is niets mis mee."
Leuke uitjes helpen vrijwel altijd, maar heimwee kan ook verholpen worden door je kind een taakje te geven. Bijvoorbeeld door het mee te laten helpen het eten klaar te maken. Door je kind afleiding te bieden, ervaart je kind dat het ook plezier kan hebben, waardoor het heimwee langzaam wegebt.
Daarnaast kun je bij heimwee last krijgen van de volgende symptomen:Hoofdpijn.Misselijkheid.Overgeven.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: heimwee (zn) : nostalgie, verlangen.
Kunnen we die nog wel 'heimwee' noemen? Volgens filosoof Rudolf Bernet is datgene wat zich als heimwee manifesteert, en dus als een verlangen naar een vertrouwde plek, in werkelijkheid vaak een verlangen naar een vroegere tijd die zich op die plek heeft afgespeeld.
'Fernweh is een Duits woord. Eigenlijk heeft het woord de tegenovergestelde betekenis van heimwee. Het is niet per se een reisdrift, maar vooral een verlangen naar iets onbekends, iets wat ver weg is - een verlangen dat ik ook met mij mee draag.
De meeste kinderen vinden dit leuk maar toch heeft 80% van de kinderen weleens last van heimwee. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en de 10 jaar. Een paar nachten zonder ouders of weg van huis roept bij veel kinderen gevoelens van heimwee op.
Symptomen heimwee
Je kind huilt bijvoorbeeld opvallend vaak en trekt zich terug. Er zijn ook kinderen die heel vervelend gaan doen en juist ruzie gaan zoeken. Sommige kinderen kunnen ook gedrag vertonen dat niet meer bij hun leeftijd past, zoals kruipen of bedplassen. Ook kunnen ze letterlijk ziek worden van heimwee.
Ergens thuishoren
Het hangt voor een groot deel van je persoonlijkheid af of je gemakkelijk went in een nieuwe omgeving. Mensen die bijvoorbeeld snel van de kaart zijn en gevoelig voor stress, hebben soms nog lang last van een verhuizing, weet Terluin. Loslaten vinden ze moeilijk.
Hoe lang duurt heimwee na verhuizing? Dit ligt natuurlijk aan de persoon. De een past zich sneller aan dan de ander. De een kan dus maandenlang last hebben van heimwee terwijl de ander na een paar weken weer oké is.
Verlatingsangst is een angststoornis die je met therapie onder controle kan krijgen. Afhankelijk van jouw klacht kan je een behandeltraject ingaan. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je verlatingsangst, dus het is altijd goed om eerst te onderzoeken waar het vandaan komt.
Bij een paniekaanval heb je opeens allerlei lichamelijke klachten. Je hart klopt snel, je ademt sneller, je hebt het gevoel dat je geen lucht krijgt.Je kunt trillen en zweten. Door wat je merkt in je lichaam, raak je in paniek.
In het kort
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.