De was een nachtje in de wasmachine laten zitten, kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat dit niet te vaak gebeurt. Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Doe dan alle was in de droger en voeg een washandje met een beetje waspoeder toe. Dit washandje moet je wel goed dichtknopen (of strikken met een touwtje), zodat het geen vlekken geeft op je kleding. Als je bang bent voor vlekken, kun je ook de speciaal verkrijgbare trommeldoekjes gebruiken.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Ruikt schimmel überhaupt? Jazeker. Schimmel ruikt muf. En deze muffe geur kan uw woongenot behoorlijk bederven, maar kan ook nog eens invloed hebben op uw gezondheid.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je de was maximaal 12 uur in de machine kunt laten zitten. Maar er zijn situaties dat je het er beter maar zo snel mogelijk uit kunt halen.
Er is geen 'houdbaarheidsdatum' voor het laten liggen van kleding in de wasmand. Houd er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën zich thuis voelen in de wasmand. Als de ruimte vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer, dan trekt het vocht ook gemakkelijk in de kleding. Bacteriën kunnen zich zo sneller verspreiden.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.
Inademen van schimmel of schimmelstof kan een astma-aanval uitlokken. Ook bronchitis kan een gevolg zijn als u schimmel heeft ingeademd. Bij langdurige blootstelling aan schimmellucht kunt u eveneens last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.