De mosselpan is een pan die logischerwijs gebruikt wordt om mosselen in te bereiden. Het bereiden van mosselen hoeft eigenlijk niet in een aparte pan, maar met een mosselpan kun je gemakkelijker de schelpen kwijt in de deksel die ook als bakje dient.
De BK Fortalit mosselpan is de ideale pan om mosselen in te koken. De pan heeft een kenmerkend hoge deksel, welke omgekeerd kan worden voor de lege schelpen! Het gebruik van stijlvast geëmailleerd staal zorgt voor een goede warmtegeleiding door de pan. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
Hoog vuur dus en een deksel op je pan. Gebruik hooguit een dun laagje water of wat toegevoegd vocht zoals wijn, sherry of bijvoorbeeld pernod om smaak te geven aan het vocht dat uit de mosselen komt. Maar wat je eigenlijk echt wilt, is de zee proeven. Kook je mosselen kort op hoog vuur.
Mosselpan geschikt voor inductie
De mosselpan Inox met een doorsnede van 18 cm van het merk Cosy&Trendy is een mooie RVS mosselpan speciaal gemaakt voor inductie. Het formaat is perfect voor 1 of 2 personen en het ontwerp is elegant en tijdloos. Uiteraard kan deze mosselpan voor inductie gewoon in de vaatwasser.
Belangrijk verschil met gewone pannen
Een mosselpan heeft geen platte deksel maar een hoge. Daardoor kunnen de mosselen tijdens het koken makkelijke worden opgeschud en kunnen aan tafel de lege schelpen in de deksel worden gedaan. Heel klassiek en veel voorkomend is een zwarte mosselpan.
De meeste mosselpannen zijn gemaakt voor 1 of 2 personen. De mosselpan met een diameter van 18 centimeter is geschikt voor het bereiden van ruim 1 kilo mossel. Dat is voldoende voor 1 persoon (als je de mosselen met een bijgerecht als salade of friet serveert. Anders kun je 1,5 kilo per persoon rekenen).
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Mosselpannen koop je online bij Blokker.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
U zet de mosselpan op halfhoog vuurt tot het water kookt. Vervolgens neemt u de mosselpan vast en schudt u de pan goed heen en weer. U herhaalt dit ca. 3 maal en uw mosselen zijn klaar om geserveerd te worden.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Met mosselen kan volop gevarieerd worden. 1 kilo mosselschelpen bevat ongeveer 200 gram mosselvlees. Eet men mosselen traditioneel dan wordt uitgegaan van 1 kilo mosselschelpen per persoon. Bij gebruik van mosselen in andere gerechten volstaat 100 gram mosselvlees per persoon.
In Nederland houdt men zich vaak aan het credo 'mosselen eten als de R in de maand is'. Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Prins & Dingemanse Verse zeeuwse mosselen bestellen | ah.nl.
Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.