Door iedere dag een flink glas wortelsap te drinken kan je ook de gezondheid van je hart en bloedvaten ondersteunen. Wortelsap bevat namelijk mooie hoeveelheden van de vitamines B1 en C. Vitamine B1 heeft een gunstige invloed op de werking van je hart.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Wortelsap healthy and juicy
Vitamine A draagt bij aan diverse aspecten, denk aan: de gezondheid van onze huid en ogen, bescherming tegen vrije radicalen en een normaalwerkend immuunsysteem. Wortel bevat naast vitamine A ook aan vitamine C, D, E en K en mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Hoe lang is dit wortelsap houdbaar? Vers gemaakt wortelsap kun je, mits goed afgesloten, 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Wel kan de smaak van vervlakken na een aantal dagen. Wil je het sap langer bewaren kan het ook ingevroren worden.
Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Wortels om gifstoffen af te voeren…
De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.
Goed voor de spijsvertering. Doordat wortelsap calcium bevat, kan het je spijsvertering ondersteunen. Calcium speelt namelijk een rol bij de werking van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie uit je voeding. Hierdoor helpt calcium je spijsvertering gezond te houden.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Wortels kleuren je handpalmen oranje
Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Het gewicht van een wortel kan enorm variëren. Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast. Je kunt ook de wortelen invriezen.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Wortelsap en wortelsoep
Wortelsap is ideaal om de stoelgang minder waterig te maken. Vooral op de nuchtere maag is wortelsap efficiënt. Naast wortelsap is ook wortelsoep aangewezen om diarree te verhelpen. Kook een halve kilo wortelen in 150 ml water totdat de wortelen mals worden.
Op basis van advies van de EFSA (Eurepean Food Safety Authority) adviseert het Vitamine Informatie Bureau om niet meer dan 15 mg bèta-caroteen per dag via supplementen te gebruiken. Dit advies geldt voor de gehele bevolking (inclusief zware rokers).
Tomatensap bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium, een mineraal dat gunstig is voor je bloeddruk. Ook voor je spieren en botten is het een goed idee om biologische tomatensap toe te voegen aan je voedingspatroon.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten een antioxidant genaamd glutathion, die zorgt voor een goede werking van de lever. Daarnaast zorgen andere bestanddelen in deze groentesoort ervoor dat je gasproductie omhoog gaat en je bloed wordt gezuiverd van schadelijke stoffen.
Wat maakt komkommersap nu zo gezond? Komkommersap is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die je ondersteuning bieden bij veel verschillende processen in je lichaam. Zo draagt vitamine B1 in ons komkommersapje bij aan de normale werking van je hart en ondersteunt calcium je spijsvertering.
Wortelsap wordt gemaakt van wortels. In wortelsap dat je in de supermarkt kunt kopen zit naast wortel vaak sinaasappelsap en soms is er ook suiker aan toegevoegd. Wortelsap bevat, als er geen suiker is toegevoegd, weinig calorieën en veel bètacaroteen, vitamines en mineralen.
Kies bij appelsap bij voorkeur voor een troebele variant. Hier zitten nog de meeste vezels en gezonde voedingsstoffen in. Heldere (gefilterde) appelsap bevat vrijwel geen vezels meer en een stuk minder voedingsstoffen.
Vers geperst appelsap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar.