Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.
In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal 8 tot 10 meter. De afstand tussen je kookplaat en spoelbak is bij voorkeur zo'n 2 meter. Al deze zones hebben, zoals je kunt zien, hun eigen functie. Door deze zones praktisch te verdelen over je keuken, voorkom je dat je veel loopt.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
De eerste opbergmogelijkheid voor glaswerk in een keuken is natuurlijk de keukenkast. Een prima opbergmogelijkheid. Zorg dat je de glazen omgekeerd in de kast zet om stofvorming in het glas te voorkomen. Zet glazen liever niet in elkaar gestapeld weg om beschadigingen te voorkomen.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte. Op deze manier hoef je niet te bukken en kan je in één oogopslag de inhoud van de koelkast bekijken. Wanneer je beschikt over een koel-vriescombinatie, dan is het aan te raden om het vriesgedeelte onder de koelkast te plaatsen.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast. De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm.
Bij uitsparingen van zowel spoelbak als kookplaat dient de minimale afstand tussen de uitsparing en de voorzijde van het blad 6 centimeter te bedragen (dit is de zogenaamde C-maat).
Een oven / magnetron heeft als doel warmte binnen te houden. Een model dat geschikt is voor inbouw is ook zo ontworpen om de buitentemperatuur te beperken of warmte naar voren af te voeren. En zelfs die warmte die langs de achterkant / rooster van een koelkast stroomt is voor een koelkast geen probleem.
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast.
Op elkaar zetten zou ik niet doen en wel om de volgende redenen: Wasmachine trilt nog al bij het zwieren, in het slechtste geval kiepert de vriezer eraf. Wasmachine water wordt warm en zal haar warmte ook afgeven aan de vriezer (energie nota!)
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze 'platkookt' op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
Korfladen met binnenladen
Wanneer u kiest voor hoge korfladen is het in veel gevallen mogelijk om een binnenlade toe te voegen. Deze binnenlade kan dan bijvoorbeeld dienen voor bestek, rollen aluminiumpapier en folies, keukengerei of kruidenpotjes.
De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten.