Na Azië is Afrika het grootst qua oppervlakte, één op de zeven mensen ter wereld leeft in Afrika en het continent is erg rijk aan grondstoffen.
Het tweede grootste continent Amerika heeft een oppervlakte van ongeveer 42,8 miljoen km² en ongeveer 904 miljoen inwoners (13,7% van de wereldbevolking). Amerika is verdeeld in Noord- Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Azië is wel 43.608.000 km² groot. Dat is bijna 5 keer zo groot als Europa!
Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Volgens bovenstaande definitie bevinden zich op aarde, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Eurazië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica en Australië.
Maar hoeveel keer groter is Afrika dan Nederland? Nederland heeft een oppervlakte van 41,543 km². Als je de ruim 30 miljoen km² deelt door de 41,543 km² van Nederland, kom je erachter dan Afrika ruim 700 keer groter is Nederland!
1. Je kunt de overeenkomsten en verschillen tussen Turkije en Marokko beschrijven. Turkije is groter dan Marokko Turkije ligt in twee wereld delen: Azie en Afrika, Marokko ligt er maar in 1: Afrika Turkije heeft 3 verschillende klimaten zoals: Middellandse zeeklimaat, Steppeklimaat en het zeeklimaat.
De Volksrepubliek China is een groot land in het oosten van Azië. Het land heeft een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer, of ruim 240 keer Nederland. Het is daarmee het op twee na grootste land ter wereld, gemeten naar landoppervlakte.
Australië is het grootste eiland in de wereld, maar ook het kleinste continent. Het wordt omringd door de Indische en de Stille Oceaan en strekt zich uit over ongeveer 4.000 km van West naar Oost en 3.200 km van Noord naar Zuid.
Rusland is het grootste land ter wereld, dat een groot deel van Noord-Azië en een deel van Oost-Europa beslaat. Het land grenst ten zuiden aan China, Mongolië en Kazachstan, en ten westen onder meer aan Oekraïne, Wit-Rusland, Estland, Letland en Litouwen.
Algerije. Vroeger was Sudan het grootste land van Afrika. Maar sinds de afscheiding van Zuid-Sudan is dat Algerije. Het is meteen ook het enige Afrikaanse land in de top 10.
China (inclusief Hongkong en Macau)
Het is ongeveer 457 keer zo groot als Nederland, ongeveer 561 keer zo groot als België en ongeveer 104 keer zo groot als Suriname.
Israël is qua oppervlakte ongeveer half zo groot als Nederland en ook het aantal inwoners is met ruim acht miljoen ongeveer de helft van het inwonersaantal van Nederland. De bevolkingsdichtheid van beide landen is zodoende nagenoeg gelijk.
Het continent, dat groter is dan Europa, is gelegen rond de Zuidpool van de aarde en is de koudste plek op de wereld.
Australië is niet alleen het kleinste, maar ook het oudste continent ter wereld. Van oost naar west meet het land bijna 4.000 km, van noord naar zuid ca. 3.200 km.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis. Toch blijft OAP, ook in crisistijden, altijd verder werken.
De totale landoppervlakte bedraagt 30.528 km², waarmee België een kwart kleiner is dan Nederland en iets groter dan Lesotho en Armenië.
Met 0,44 vierkante kilometer is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld.
1. Vaticaanstad – 0,44 vierkante kilometer. De kleinste onafhankelijke staat ter wereld ligt middenin de wereldstad Rome. Deze kleine enclave van Vaticaanstad wordt volledig ommuurd en scheidt zich zo af van Italië.
Zo'n 60% van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, waarbij China met 1,4 miljard (19%) en India met 1,3 miljard (18%) verreweg de grootste bevolking hebben.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
In de 17e eeuw waren delen van Formosa (het huidige Taiwan) geruime tijd in Nederlandse handen, of preciezer, in handen van de VOC.