Nutella is ontstaan in Italië in de jaren 60, toen Pietro Ferrero een uniek en lekker product probeerde te creëren met de beschikbare ingrediënten, waaronder chocolade en hazelnoten. Het resultaat: puur geluk in een pot.
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao uiterst schaars. Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Van pastone naar Nutella
De Piemontese Pietro Ferrero, die een bakkerij runde in Alba, besloot vanwege deze schaarste om in plaats van chocoladepasta een pasta te maken van hazelnoten. Dit smeerbare huwelijk tussen cacao en een goede kwaliteit hazelnoten, die in Piemonte volop verkrijgbaar waren, noemde hij pastone.
Het was ook nog geen chocoladepasta, maar een blok waarvan je plakjes moest snijden. In 1964 werd de huidige naam bedacht - die vorig jaar exact vijftig jaar bestond. 4. De merknaam kwam tot stand dankzij de combinatie van het Engelse woord 'nut' en het Latijnse achtervoegsel voor zoete: 'ella'.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
De Italiaanse miljardairsfamilie Ferrero streek een superdividend van 765 miljoen euro op. Daarvan gaat maar liefst 575 miljoen euro naar Giovanni Ferrero. Die is bekend als de rijkste Italiaan, maar woont al jaren met zijn gezin in de groene rand rond Brussel.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren.Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Behalve Kinder Surprise en aanverwante producten als Kinder Bueno maakt Ferrero ook Nutella (het oerproduct van de groep) en de pralines van Ferrero Rocher, Raffaello en Mon Chéri. Ook de Tic Tac-pepermuntjes maken deel uit van de groep.
De melk in Nutella® wordt alleen geleverd door geselecteerde en betrouwbare melkproducenten met een langdurige relatie. We voeren strenge controles om een nog hogere kwaliteit van de melk te kunnen garanderen. Voor het onmiskenbare Nutella® recept gebruiken we magere melkpoeder.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten.
Waar komt het vandaan? Wereldwijd kopen we gemiddeld 80% bietsuiker en 20% geraffineerde rietsuiker in. In Europa kopen we vooral bieten van Europese producenten, terwijl ons suikerriet vooral afkomstig is uit Brazilië, India, Mexico en Australië.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
"Om choco op een verstandige manier te eten raden we een portie van 15 gram aan, ongeveer een koffielepel." Voedingsdeskundige Patrick Mullie en diëtiste Sanne Mouha bevestigen dat de hoeveelheid suiker en vet in het product indrukwekkend zijn.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Chocolade voor
Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië. Hier zou een oprecht idee uitbloeien tot het Kinder dat we vandaag de dag kennen.
Sinds de creatie in 1974 geeft Kinder Surprise kinderen elke dag de emotie van de Italiaanse paastraditie. Na verloop van tijd werd het geliefd over de hele wereld.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
ALDI biedt naast de Nutella 400g een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse ALDI folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden.