Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Naarmate kinderen ouder worden, stijgt de behoefte naar vitamine A, maar dit gaat heel langzaam. Kinderen van 1 tot 3 jaar mogen niet meer dan twee tot drie boterhammen met smeerleverworst per week eten (bron: voedingscentrum.nl).
Het voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 2 keer per week een boterham te beleggen met smeerleverworst (tot 1 jaar), maximaal 3x per week tot 4 jaar. Vanaf 4 jaar mag het wel dagelijks (1).
Smeerworst en leverpaté bevatten veel verzadigd vet, zout en vitamine A. Wanneer je kindje hier te veel van binnenkrijgt, kan dit voor klachten als hoofdpijn en misselijkheid zorgen. Een gezondere keuze is vegetarische paté of smeerworst.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Het Voedingscentrum raadt ook af om jonge kinderen tot 4 jaar leverproducten te laten eten, zoals smeerworst of paté. In deze vleeswaren zit niet alleen veel zout, maar ook een hoog gehalte vitamine A. Daar mag je peuter niet te veel van binnenkrijgen, omdat het schadelijk kan zijn voor z'n gezondheid.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt: Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté.
Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten.
Lever-smeerworst of paté: het Voedingscentrum raadt af om je kind leverproducten zoals paté of smeerworst te geven. Niet alleen omdat er veel zout en verzadigd vet in zit, maar ook doordat er meer vitamine A in zit dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor kinderen.
Makkelijk en gezond broodbeleg
100% pindakaas of notenpasta met 100% noten. Magere verse kaas, zoals hüttenkäse, zuivelspread of geitenkaas. Ei (gebakken, roerei of plakjes gekookt ei) Verse vis, bijvoorbeeld zalm, makreel of haring.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Magere vleeswaren
Mijn kinderen zijn dol op vleeswaren en daarom eten ze dit ook regelmatig als broodbeleg. Ik probeer dan wel altijd te kiezen voor de magere vleeswaren. Denk aan rookvlees, kalkoenfilet en kipfilet. Vooral op de laatste twee is het lekker om een plakje komkommer te doen.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
'Popcorn moet niet worden gegeven aan kinderen onder de vijf jaar', stelt ze.
Om aan die hoeveelheid te komen, kun je je peuter of kleuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbeien erop.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
Ze hadden in eerste instantie het gevoel dat ze een toetje als ontbijt mochten en vonden het heerlijk! Omdat kwark ook vol met eiwitten zit, is het goed voor de spieropbouw, geeft het voldoende energie omdat het langzaam opgenomen wordt in je lichaam en is het nog eens goed voor de botstructuur.