De kerstmascotte brengt al sinds mensenheugenis diezelfde drie woordjes uit, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is doodeenvoudig: omdat de ho ho ho's gelach moeten voorstellen, aldus de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster.
Een bekende uitroep van de Kerstman is Ho-ho-ho! James Edgar staat bekend als de eerste die zich verkleedde als Kerstman (in clownsoutfit). Hij begon de traditie in 1890 in zijn warenhuis in Brockton, Massachusetts.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.
De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde. De bisschop Sint-Nicolaas vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de kerstman.
Aanvankelijk werd de Kerstman in navolging van Sinterklaas afgebeeld als een slanke man met een strenge blik. Het was tekenaar Haddon Sundblom die in 1931 een vriendelijke Kerstman met bolle buik en blozende wangen creëerde voor Coca‑Cola. En zo ontstond de Coca‑Cola Kerstman zoals we hem vandaag nog altijd kennen.
Santa Claus werd afgebeeld in het rood met een witte bontrand, en deze kleurencombinatie droeg zeker bij aan Coca-Cola's gebruik van de Kerstman voor zijn reclamecampagne van 1931. De campagne moest het idee van de meeste Amerikanen wegnemen dat Coca-Cola alleen geschikt was om op warme zomerdagen te drinken.
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.
De geschiedenis van de kerstelf
Ze worden in verband gebracht met allerlei mythologische wezens als kabouters, dwergen, nimfen en gnomen. Deze laatste wezens zouden een soort beschermers van je huis zijn, ze houden de demonen buiten je huis. Als je goed voor de gnoom was deed hij alles voor je!
Ook werd hij in 1773 voor het eerst St. A Claus (St. er Klaas) genoemd. Dit veranderde later in Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari.
Wit, groen en rood symboliseren geloof (wit,) hoop (groen) en liefde (rood.) De drie voornaamste personen in het kerstverhaal, Jezus, Maria en Jozef corresponderen hiermee. Jezus is de verpersoonlijking van de liefde, Maria bracht die ter wereld en symboliseert de hoop, Jozef is de man van het onvoorwaardelijk geloof.
De Kerstman teleporteert naar de kerstboom, eet een koekje, drinkt de melk en legt het cadeau neer.
Het totale gewicht wordt nu 148,5 miljoen kilo. Ter vergelijking, dit is drie keer zo zwaar als prins Willem-Alexander. 148,5 miljoen kilo met een snelheid van 1258,1 kilometer per seconde zorgt voor een waanzinnige wrijvingskracht.
'Ho ho ho' is intussen zo'n iconische uitspraak geworden dat Canada Post de letters HOH OHO gebruikt als postcode om brieven naar de kerstman te sturen.
Wie ontwierp de kerstman? De eerste tekenaar die de kerstman neerzette zoals we hem nu kennen was Thomas Nast rond 1880. Voor Harper's weekly maakte Nast jarenlang tekeningen, waarin we Santa Claus zien met een dikke buik en een rode jas.
Als je stout bent geweest, ga je niet mee in de zak naar Spanje maar krijg je verrotte aardappel in je schoen.
Zijn wereldwijde bekendheid heeft de Kerstman voor een groot deel te danken aan het feit dat Coca‑Cola hem vanaf 1931 is gaan gebruiken in haar kerstreclame. Ieder jaar ontwikkelt Coca‑Cola een bijzondere campagne om de magische sfeer van kerst over de hele wereld te verspreiden.
Christkindl is de 'Kerstman' van Duitsland, alleen is het geen man maar het kerstkindje. Het kerstkind zit op een muilezel en bezoekt de mensen op kerstavond. Via het sleutelgat komt hij naar binnen en geeft de kinderen cadeautjes.
De kerstman heet hier: Julenisse. DROBAK - In Noorwegen moeten ze niets hebben van onze Sinterklaas of van de Amerikaanse Santa Claus. In plaats van een heilige in een bisschopskostuum of een vliegende kerstman in een rood judopakje, hebben zij een vriendelijke kerstkabouter, de Julenisse.
De Engelse namen van de andere 8 rendieren zijn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner(of Thunder), Blitzen (ook wel Lightning).
Negen rendieren trekken de slee van de kerstman: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph, aan wie zelfs een kerstlied "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" is opgedragen.
Sterker nog, je kunt hem in zijn woonplaats bezoeken. Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Santa Claus
Zijn feestdag en zijn uiterlijk, een vrolijke man in een sneeuwpak, waren echter gebaseerd op de Engelse Father Christmas. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest.
Welnu, dat Sinterklaas dun is, is logisch, want hij is een katholieke heilige. Die zijn vrijwel altijd dun. Middeleeuwers waren positiever over dikke mensen dan wij, dik-zijn kon een statussymbool zijn, maar in de christelijke kerk is dik-zijn altijd iets negatiefs geweest.