Spierpijn kan direct ontstaan, maar kan ook een of twee dagen erna de kop opsteken. Spierpijn, die later ontstaat, wordt vaak veroorzaakt door zware belastingen, waarbij de spier wordt “uitgerekt” terwijl ze actief zijn. Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
behandel je spieren met warmte of koude
Afhankelijk van de oorzaak van je spierpijn kan je de pijn verlichten met warmte of koude. Warmte helpt om pijnlijke en stijve spieren te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad of warme douche of gebruik een warmtekompres, een verwarmende gel of spray.
Ik adviseer om uw spierpijn en stijfheid te lijf te gaan door regelmatig oefeningen te doen. Door u te bewegen nemen uw beperkingen af en kunt u erger voorkomen. Dit kunt u het beste onder begeleiding doen van een fysiotherapeut.
In de meeste gevallen duren de symptomen van overbelasting van de spieren enkele dagen tot een paar weken. Als de overbelasting van de spieren ernstiger is, kan het herstelproces zelfs enkele maanden duren. Dit is meestal in het geval van ernstige spierschade, zoals bij een gescheurde spier of pees.
Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Tijdens dit herstel worden de spiervezels dikker, dit heet ook wel spierhypertrofie. Om dit goed zijn werk te laten doen hebben de spiervezels een herstelperiode nodig. Na deze periode kun je de spiervezels weer volledig gebruiken en dus weer gaan sporten.
Gemiddeld genomen heeft een spiergroep 24-72 uur nodig om te herstellen. Als je net begint met krachttraining is het veilig om minimaal 2 dagen rust te nemen voordat je dezelfde spier weer zwaar belast.
Meestal is spierpijn af te leiden van een intensieve training, maar het kan ook ontstaan bij sommige aandoeningen (griep) of bij het gebruik van medicijnen. Twijfel je wat de oorzaak is van je spierpijn of gaan je spierpijnklachten niet na een week over, neem dan contact op met je huisarts.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Overbelasting van spieren, pezen, banden en gewrichten kan ontstaan door deze (kortstondig of langere tijd) te zwaar te belasten. Dit kan gevolgen geven aan het lichaam die soms moeilijk te herstellen zijn. Overbelasting van spieren is het meestvoorkomend.
Spierpijn na sporten wijst erop dat de spieren overbelast zijn door een zware inspanning. Ze zijn licht beschadigd en dit veroorzaakt een stijf, pijnlijk gevoel. Niets om je zorgen over te maken, want het lichaam herstelt zich vanzelf. Doorgaans houden de klachten twee tot drie dagen aan, waarna ze spontaan verdwijnen.
Paracetamol is goed werkzaam tegen spierpijn.Ook ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID's (zoals ibuprofen) helpen bij spierpijn. Bij deze middelen dien je rekening te houden met een eventuele wisselwerking met andere geneesmiddelen.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion.Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Bij de verbranding daarvan ontstaat melkzuur in de spieren en dat is de stof die spierpijn veroorzaakt. Zolang de spieren goed doorbloed zijn wordt dit melkzuur snel genoeg afgevoerd. Maar bij overbelasting van de spieren is de doorbloeding slechter en hoopt melkzuur zich op in de spieren.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Spierpijn is een gevolg van overbelasting van je spieren. Grote kans dat je er last van krijgt na ongewone of zware inspanningen. Dat kan meteen gebeuren, maar de spierpijn kan ook na één à twee dagen erger worden.
Spierpijn is een signaal van jouw lichaam, een signaal dat informatie geeft over hoe het gaat met jouw spieren. Iets om goed naar te luisteren en mee te nemen in jouw keuzes in trainingen en rustmomenten.
Magnesium tegen spierpijn
Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren, zorgt voor de verwijdering van melkzuur en werkt pijn verlichtend. Daarnaast helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren en het voorkomen van kramp. Magnesium zit ander andere in groente, noten, zaden en peulvruchten.
Er zijn drie nutriënten die je lichaam goed kan gebruiken na een zware training en die zorgen voor sneller spierherstel: magnesium, vitamine C en natuurlijk eiwitten. Het is dus goed om er op te letten of je van deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Je lichaam maakt net wat meer spierweefsel aan, waardoor je spieren sterker herstellen. Op deze manier groeien de spieren. Om dit proces van spierherstel goed z'n werk te laten doen, is het wel belangrijk om de spieren voldoende rust te geven na het sporten.
Spierpijn gaat vanzelf weer over, maar je kunt er wel voor zorgen dat je spieren sneller herstellen van je inspanning. 1. Neem zeker bij hevige spierpijn een paar dagen rust, maar blijf wel in beweging. Ga in plaats van wandelen bijvoorbeeld fietsen of zwemmen.
Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur. Voor de meeste mensen is het ideaal om na elke optimale training de spier na 72 uur weer te trainen.
Wanneer de spieren worden overbelast raken de spiervezels beschadigd. Bij minimale belasting is een stijf gevoel daarvan het gevolg. Bij een grotere overbelasting komen er stoffen vrij die een lokale ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er pijn ontstaat. Meestal ontstaat de pijn 24 tot 48 uur na de inspanning.