Alsook betekent 'en ook'. Alsook is een vrij formeel woord. U kunt meestal een gewoner synoniem gebruiken: en, en ook, samen met. Koen alsook Joris werden veroordeeld.
Alleen achter + elkaar is soms één woord (een samenstelling). Dat is het geval als het geheel de figuurlijke betekenissen 'aan één stuk door', 'in één ruk' of 'onmiddellijk' heeft. Rozemarijn reed achterelkaar van Parijs naar Utrecht. Druktemakers worden er hier achterelkaar uit gezet.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand. Iedereen heeft weleens / wel eens wat gestolen.
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Door middel van betekent “met”, “door” of “middels” (ouderwets). Doormiddel van, zonder spatie tussen “door” en “middel”, is een verkeerd gespelde variant.
Antwoord. Ja, middels is standaardtaal, maar het woord wordt vooral in formele taal gebruikt. In de meeste contexten heeft met of door middel van de voorkeur.
Tweeëntwintig. Als voorbeeld nemen we het getal tweeëntwintig.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord. We kunnen veel schade voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Hoe lang wordt los geschreven als het een lengte of afstand aanduidt ('van welke lengte'). Als één woord verwijst hoelang naar een tijdsduur ('van welke tijdsduur, gedurende welke periode'). In de uitdrukking tot hoelang ('tot wanneer') is hoelang ook één woord.
Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Teveel, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'overschot, overmaat'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een teveel, het teveel. Het tegengestelde van het teveel is het tekort.
Simpele regel: altijd aan elkaar
Samenstellingen (woorden uit twee of meer zelfstandige naamwoorden) schrijf je altijd aan elkaar, zonder spaties dus. Het is bijvoorbeeld autoverzekering en niet auto verzekering. Ook langere woorden schrijf je aan elkaar, tenzij er verwarring ontstaat.
Bij elkaar wordt als twee woorden geschreven. Een combinatie van een voorzetsel en elkaar wordt vrijwel nooit aaneengeschreven: - Ze zijn al heel lang bij elkaar.
Om misverstanden te vermijden, is het beter om tot en met te gebruiken. (9) Mijn secretaresse heeft ziekenverlof tot en met 11 februari.
Wanneer schrijf je getallen in letters en wanneer in cijfers? Het is gebruikelijk om lage en ronde getallen in letters te schrijven: zeven, dertien, twintig, dertig, tachtig, honderd, vierhonderd.
Ook de schrijfwijze als woordgroep is mogelijk: een 24-uurs dienst, een 24-uurs economie. In dat geval komt er een spatie tussen 24-uurs en het woord dat erop volgt, en wordt 24-uurs altijd met een koppelteken geschreven.
Zowel duizend een als duizend en een is correct.
Dat geldt ook voor de veelvouden van duizend, bijvoorbeeld drieduizend twee / drieduizend en twee, vijfduizend tien / vijfduizend en tien.
Toelichting. Bijvoeglijke naamwoorden zoals twintigjarig en dertigjarig zijn samenstellende afleidingen. Als het getal in een samenstellende afleiding in cijfers geschreven wordt, wordt er na het cijfer een koppelteken geplaatst: 20-jarig, 30-jarig.
bij getallen onder de 10.000 wordt het honderdtal gebruikt (dus niet duizend vijfhonderd, maar vijftienhonderd, 1.500)
Opzoek wordt alleen aan elkaar geschreven als het een vorm van het werkwoord “opzoeken” is. Op zoek (met spatie) heeft de betekenis van zoeken, proberen te vinden. Opzoek (zonder spatie) heeft de betekenis van informatie opzoeken of iemand bezoeken.
In het Standaardnederlands is alleen hij wil juist. Hij wilt geldt echt als een fout, ook al komt het vaak voor. Het is bijvoorbeeld ook zij wil, men wil, Eva wil, iedereen wil en de klant wil. De derde persoon enkelvoud is bij willen dus anders dan bij bijna alle andere werkwoorden, bijvoorbeeld wensen en hopen.
Me is niet goed, want me is geen bezittelijk maar een persoonlijk voornaamwoord, net als mij. Voor veel mensen zijn formuleringen als 'Me zusje kan goed zingen' en 'Ik ga dit weekend naar me vader' een grote taalergernis. Net zoals mij zusje niet goed is, is ook me zusje niet juist.