De aronskelk behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen). De botanische naam is Zantedeschia. De plant had vroeger ten onrechte de naam Richardia of Calla.
De plant wordt 30-60 cm hoog en vormt een tot 5 cm grote bol.De pijlvormige, 15-35 cm lange bladeren, die in het najaar verschijnen zijn wit of geelwit geaderd. Na de bloei sterven de bladeren af en blijft alleen de bloeikolf te zien.
Dus als je calla uitgebloeid is, kan je 'm op een zonnige plek planten in de tuin, waar hij volgend jaar dan weer opkomt. De bloeitijd in de huiskamer is vaak iets beperkter als in de tuin. Buiten kunnen de planten tussen juli en oktober tussen de drie en de acht weken bloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.
Het is een giftige vaste plant die op moerasachtige plaatsen op het noordelijk halfrond voorkomt en wortelstokken bezit. De bladeren en bloeiwijzen vertonen gelijkenis met name met Zantedeschia Aethiopica.
Aronskelk verzorging: Volle zon!
Bij Aronskelk verzorging komt kijken dat de plant de volle zon nodig heeft.
Als kamerplant heeft je calla minder water nodig dan als tuinplant. De potgrond mag in de zomer wel constant licht vochtig blijven, dus dan is het vaak nodig wat vaker te gieten. Maar de grond moet zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en niet in de schotel blijft staan.
In lente en zomer moet je dus wat meer water geven dan in de herfst en winter. In de zomer moet je misschien twee keer per week water geven, in de winter zal vaak een keer per week voldoende zijn. Let op: een algemeen waterrecept per plant bestaat niet.
Als de calla uitgebloeid is sterven de bladeren langzaam af en worden bruin. Geef de plant dan geen water meer, de plant heeft een rustperiode nodig. Haal de potten voor de winter binnen zodat de bol rust krijgt (geen water geven) en het volgende jaar weer kan gaan bloeien.
Calla water geven
De prachtige bloemen hebben namelijk wel wat eisen om zo mooi te blijven. Je kunt daarom het best 1 á 2 keer per week een klein scheutje water geven. In de warme zomermaanden kun je meer geven dan in de koude wintermaanden.
Nadat de laatste bloemen zijn uitgebloeid, stopt u uiterlijk in oktober met water geven. De grond mag volledig drogen, waardoor de rustfase wordt geforceerd. De rustende planten worden tot februari koel en vorstvrij bewaard bij 8 tot 10°C.
De Zantedeschia aethiopica, ook bekend als de Witte Aronskelk, Calla-lelie of simpelweg Calla, is een meerjarige bloeiende plant die in Zuidelijk Afrika thuis hoort. Het behoort tot de familie van de Aronskelkfamilie (Araceae) en staat bekend om haar opvallende en elegante uiterlijk.
Het is goed om te weten dat de Calla giftig is en schadelijk kan zijn voor dieren en/of kinderen. De Calla wordt ook wel bekerplant genoemd omdat Griekse goden uit de kelken zouden drinken.
De Zantedeschia als tuinplant staat graag op een lichte plek, maar wel uit de felle middagzon. Halfschaduw is ook prima voor een calla in de tuin. De aronskelk is een makkelijke kamerplant maar staat graag wel vrij koel, op een warme plek kan de plant namelijk niet zo goed bloeien.
Ze hebben graag wat kalk in de grond. De plant moet niet te licht staan, niet te droog en er moet voldoende klei in de grond zitten. De plant vindt het ook niet leuk om verplaatst te worden. Over het algemeen zijn het geen lastige planten, ze breiden zich in de tuin vanzelf uit als ze het naar hun zin hebben.
De karakteristieke witte bloemen van de witte aronskelk staan op lange stelen en worden 120 cm tot 150 cm hoog. Een prachtige vaste plant om achter in een border te plaatsen als eyecatcher, langs de vijverrand of in een pot op uw terras.
De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven. De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer zal die bloeien. In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr.
Een kamerplant met fiere bladeren en kleurrijke kelken
Het blad en de kelken van de calla staan fier omhoog en de plant heeft meestal een hoogte van 40 tot 55 centimeter.
Voldoende zonlicht is belangrijk voor de ontwikkeling van bloemknoppen. Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben.
Vogels zijn dan ook de belangrijkste verspreiders maar ook andere dieren verslepen of eten de bessen. Soms valt de kolf met bessen gewoon om en ontstaat er een 'nest' van zaailingen. Het zijn makkelijke planten die het vooral goed doen in de halfschaduw onder struiken en bomen.
Witte aronskelk houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw en een vochtige tot natte, neutrale grond. De plant is matig winterhard en een goede beschermlaag met mulch, hakselhout of stro is in de winter aan te bevelen.
Hoe lang gaat deze witte aronskelk mee? Deze bijzondere plant kan tientallen jaren meegaan, maar het is wel kieskeurige! Dieper dan 10cm verdraagt deze plant van voorjaar tot najaar maximaal een week. Wanneer de aronskelk in ”winterslaap” is, kan hij meerdere weken een diepere laag water verdragen.
Over de Aronskelk
Ze bloeien over het algemeen 2 tot 12 weken. Buitenshuis overleeft de plant het erg goed, hij is alleen wel vorstgevoelig. Binnenshuis is het belangrijk dat de Aronskelk op de goede plek staat en de juiste hoeveelheid water krijgt. Een volgroeide Aronskelk kan buiten tot wel drie meter hoog worden!
Arondskelken mogen verplaatst worden,als men dit doet haalt men best de pol uit elkaar en plant men de dikste knollen terug op enkele cm van elkaar,dit verplanten doet men best na de bloei, in natte grond mogen ze in de zon staan, op meer droge grond het best in half schaduw,zorg voor voedzame grond dus veel compost en ...