De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Als grondlaag/fixatie gemengd met water in een verhouding van 1deel COMPAKTUNA PRO en 4 delen water. Als hechtbrug gemengd met water, cement en zand. Herstellingen aan betonelementen, betonlassen.
Poreuze ondergronden voorstrijken met een oplossing bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® (PRO) en 4 de- len water. COMPAKTUNA® (PRO) toevoegen aan zuiver aan- maakwater en grondig omroeren. Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of vernevelaar. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
COMPAKTUNA® en COMPAKTUNA® PRO zijn beiden geconcentreerde kunststofdispersies voor het verbeteren van mortels en beton. Beide producten kunnen universeel gebruikt worden. COMPAKTUNA® is meer specifek geformuleerd naar aanhechting en flexibiliteit van de mortel.
Rotsvaste hechtkracht: 10 tot 15 maal sterker dan gewoon cement. Scheurvrij: een similibezetting (3 mm) op schouwmantel is na 4 jaar volkomen scheurvrij. Waterdicht cement: praktisch en wetenschappelijk vastgesteld. Uitslag positief.
PLASPACTUNA® is goed overschilderbaar en laat zich decoratief afwerken d.m.v. een structuurrol. PLASPACTUNA® laat zich inkleuren d.m.v. pigmenten bv. P.T.B.-PIGMENTEN of een latexverf bv. POLYCOLORIT®.
Compaktuna hydro is 100% waterdichte mortel om binnen en buiten te gebruiken voor waterdichte voegen in je badkamer, een droge kelder, snelle herstellingen, enzovoort. De specie heeft een verwerkingstijd van 180 minuten en een droogtijd van 24 uur.
Als we het over cement hebben bedoelen we eigenlijk cement, mortel of specie. Cementmortel droogt niet waterdicht op. In veel gevallen is het wel echter wel belangrijk dat het cement waterdicht is. Zelf waterdicht cement, specie, mortel maken is makkelijk te doen.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Bij een cementering wordt er een laag op basis van cement en waterdichte componenten tegen de bestaande gevel gestreken. De waterdichte cementering zorgt voor een “waterdicht schild”. Een cementering wordt het best aangebracht tegen buitengevels die oneffen staan en waarvan je het metselwerk niet meer wenst te zien.
PUTZUNA® HY is een droge, gebruiksklare pleister op cementbasis met een zeer grote waterdichtheid, geschikt voor toepassingen zowel binnen als buiten. PUTZUNA® HY bestaat uit cement, uitgezochte kwartszanden en hoogwaardige toeslagstoffen.
Het aanbrengen van de cementbepleistering gebeurt in 2 lagen. Eerst brengt men een hechtingslaag aan om te verzekeren dat de cementlaag goed kan aanhechten. Daarna volgt de uiteindelijke afwerkingslaag die bestaat uit een mengsel van cement en zilverzand.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
PLASPACTUNA® FLEX wordt onverdund rijkelijk met de borstel of rol aangebracht, in minimaal 2 lagen, zodat een totale minimumdikte van 2 mm wordt bekomen. Voor bijzonder zwaar belaste ondergronden, wordt aangeraden een wapeningsnet of vlies te gebruiken.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
Werkwijze om mortel te maken
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand. Voeg het water in deeltjes toe (tot ongeveer ¾) en meng heel goed: met het truweel als je een slechts een halve emmer maakt.
Portlandcement. Portlandcement is het meest gebruikte type cement, wat eigenlijk bij elke klus gebruikt kan worden. Portlandcement wordt onder andere gebruikt voor beton voor funderingen. Portlandcement is een sterk bindmiddel.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.