De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Bij het aanbrengen van pleisterlaag moet u het materiaal niet proberen te besparen of er mee overdrijven. Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht.
Een stuclaag, ook wel pleisterwerklaag genaamd, heeft een dikte tussen de 1 en 6 millimeter. Een laag dikker dan 6 millimeter wordt een raaplaag genoemd. Het doel van een stuclaag is het strak maken van bestaande wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel.
Decoratie Stuc
Als je geen glad stucwerk wilt maar een stucwerk met sierlijke schaduweffecten, dan gebruik je decoratiestuc. Het gips is speciaal ontwikkeld om fraaie schaduweffecten mee te creëren. Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen.
Pleisterwerk kan worden aangebracht vanaf 1 mm dikte tot aan wel 5 cm. In een nieuwbouw woning zal de pleisterlaag maar een paar mm dik worden aangebracht, terwijl in een bestaande oudere woning snel al diktes worden bereikt van 1 cm, dit word dan ook vaak raapwerk genoemd.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Hoe dik is een stuclaag op de muur? De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Iedereen kan stucen, maar u moet wel weten waar u tijdens het stukadoren op moet letten. Als in de wand veel oneffenheden zitten en die wilt u gaan behangen, betegelen of schilderen, is het aan te raden om de muur glad te maken voor een mooi eindresultaat.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
Wanneer is stucwerk nodig? Als uw ondergonden oneffenheden bevatten of als u een grove structuur op de wanden heeft zoals spachtelputz of spackspuitwerk en u wilt de wanden mooi strak schilderen dan is altijd een laag stucwerk nodig.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Bij het stucen van de wanden in een gemiddeld huis zal dit proces ongeveer 3 tot 5 dagen in beslag nemen.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.