Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is en waarbij u een gebitsbeschermer zou moeten dragen, zijn waterpolo, hockey, ijshockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten. Goede bescherming van de nieuwe tanden en kiezen is erg belangrijk.
Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is, en waarbij je eigenlijk een gebitsbeschermer moet dragen, zijn: voetbal, hockey, ijshockey en rugby. Gebitsbeschermers zijn noodzakelijk bij hockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.
Ook tijdens de beugelbehandeling is een gebitsbeschermer nodig. Het beste kan je dan een beugelbitje gebruiken. Dit is een voorgevormde gebitsbeschermer die tijdens de controle van de beugel op maat gemaakt kan worden.
De prijs zal vergelijkbaar zijn met wat mondbeschermers bij de tandarts kosten: tussen de 50 en 90 euro.
Tijdens hockeywedstrijden is het zelfs verplicht om een gebitsbeschermer of ook wel 'hockey bitje' genoemd te dragen. Maar ook bij andere sporten zoals ijshockey, mountainbiken, waterpolo, boksen en andere vechtsporten kan een bitje veel schade voorkomen. Tandletsels zijn altijd blijvend. Wees dus zuinig op je gebit!
Kook voldoende water om je gebitbeschermer 30 tot 60 seconde helemaal onder het water te kunnen dompelen. Dompel vervolgens de gebitbeschermer onder in het water. Voel bijvoorbeeld met een vork om de 15 seconde of het bitje al een beetje zacht wordt. STAP 2: Haal vervolgens de gebitbeschermer er voorzichtig uit.
In veel gevallen moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik, door het 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. Door de tanden hard op elkaar te bijten wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee. Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
Kosten onzichtbare beugel van Invisalign
De totale kosten van de Invisalign behandeling zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Gemiddeld kost de behandeling tussen 2680 en 3650 euro. De kosten voor de intake bij onze Invisalign consultant bedraagt ongeveer 200 euro.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
Invisalign is een vrijwel onzichtbare beugel. De stand van het gebit wordt aangepast door een serie van doorzichtige beugels, die gemakkelijk uitneembaar zijn. Deze op maat gemaakte beugels worden ook wel aligners genoemd. De onzichtbare beugels van Invisalign laten de tanden geleidelijk in de juiste positie schuiven.
Die van Invisalign is het bekendst. Een clear aligner is gemaakt van doorzichtige dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven. Hij lijkt een beetje op een bitje voor sport of om je tanden te bleken, maar dan geheel op maat en dunner.
Een onzichtbare beugel zegt het al, het is een doorzichtige beugel die je bijna niet ziet wanneer je deze draagt. De onzichtbare beugel zet namelijk je tanden recht door middel van meerdere transparante bitjes. Per bitje is er een kleine verandering aangebracht waardoor je tanden steeds een stukje rechter gaan staan.
Draag je een beugel? Dan zijn de meeste normale bitjes niet geschikt. Kies dan voor een speciaal ortho bitje, waarmee je tanden en beugel goed worden beschermd. Voorbeeld is de Shock Doctor Braces gebitsbeschermer en Shock Doctor Ultra Brace.
Zo geeft tandenknarsen niet alleen diverse pijnen, maar is het ook een risico voor je gebit (slijtage). Het kan zelfs een invloed hebben op je gehele mondgezondheid en je glazuur aantasten. Hierdoor wordt je gebit vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen. Ook kaakklemmen kan op lange termijn schadelijk zijn.
De oorzaak van tandenknarsen
De vraag is waarom je in je slaap tanden knarst. Vaak heeft dit met oververmoeidheid of stress te maken. Daarnaast kan het een gewoonte zijn, bijvoorbeeld wanneer tandenknarsen na een periode van langdurige stress ontstaat.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
Hoe kom ik erachter of ik tandenknars? Omdat tandenknarsen vaak gebeurt tijdens de slaap, weten de meeste mensen niet dat ze knarsen. Een zeurende, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak wanneer je wakker wordt, is een goed merkbaar symptoom van bruxisme.
Tussen de 5 en 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de onderzijde. Rond de 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.
Voor slechts €120,- maken we uw bitje op maat van uw gebit. We geven u daarbij ook instructies over het dragen en schoonhouden. U bent verzekerd van een knarsgebitje dat goed en comfortabel zit en helpt tegen het knarsen van uw tanden. Raadpleeg uw zorgpolis of een knarsgebitje door uw zorgverzekering wordt vergoed.
Het bitje hoort strak om de (voor)tanden te zitten. Hierdoor blijft het bitje hangen als je het in hebt, maar belangrijker, het zorgt ervoor dat de druk over alle tanden wordt verdeeld wanneer je een klap tegen het gezicht krijgt. De kans op tandletsel is daardoor vele malen kleiner.
Een bitje beschermt je tanden en lippen. Daarnaast zorgt een bitje dat ervoor dat je kaken recht op elkaar blijven staan. Het is erg belangrijk dat je je kaken op elkaar houdt bij het (Kick)boksen. Als je een stoot op de kaak krijg met geopende mond, kan dat vervelende gevolgen hebben.