Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Wat kun je doen als je te veel piekert, zal jou en je kind een nieuwe, meer succesvolle manier aanleren om met zorgen om te gaan. Kinderen die angstig zijn, worden gevangen gehouden door hun eigen zorgen. Ze doen veel moeite om angstige situaties te vermijden, en stellen dezelfde,…
Gevolgen van piekeren
Als je (te) veel piekert, zal je meer negatieve gevoelens ervaren, zoals angst, onrust, somberheid, verdriet, boosheid, machteloosheid, schuld of schaamtegevoelens.
Oorzaken van piekeren
Piekeren ontstaat vaak doordat we negatief fantaseren over een gebeurtenis, dat we ons iets inbeelden, of dat we malen over waar we tegenop zijn gaan zien. Vaak zien we dezelfde oorzaken: Een grote verandering. Een ingrijpende gebeurtenis.
Piekeren maakt mensen ook meer kwetsbaar voor angstklachten en angststoornissen (Watkins, 2008). Vooral mensen die lijden aan een gegeneraliseerde angststoornis piekeren vaak. Zij ervaren voortdurend spanning en angst doordat ze zich zorgen maken over tal van zaken.
Te veel piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op het functioneren van je lichaam. "Al van lichte stress kun je een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid krijgen." Dat piekeren psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, is bekend.
Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven.
Piekeren is één van de kenmerken van stress en te veel stress kan leiden tot klachten als een burn-out. Als je eenmaal een burn-out hebt nemen de negatieve gedachten en daarmee het gepieker, alleen maar toe.
Meer piekeren gaat hand in hand met slechter cognitief presteren, met fouten maken en moeheid tot gevolg. Overmatig piekeren heeft ook consequenties voor je gezondheid.
Om dat tegen te gaan kunt u kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) slikken, zoals diazepam of oxazepam. Deze middelen werken versuffend en verslavend. Gebruik ze daarom maximaal 1 tot 2 weken.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Niet kunnen slapen door piekeren is een vervelend probleem, maar er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen. Maak een lijstje, houd een dagboek bij, mediteer, verminder je cafeïne- en alcoholconsumptie, zorg voor een rustige slaapkamer en ga op vaste tijden naar bed.
Een gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis is goed te behandelen met therapie. Bij een gegeneraliseerde angststoornis zijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapie (ACT) en hypnotherapie veel ingezette therapieën.
Het effect van negatieve gedachten
Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.