Het Hindi is een gestandaardiseerde variant van het Hindoestani. Het is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken. Het Hindi wordt als moedertaal door 425 miljoen mensen gesproken, en nog eens 120 miljoen anderen gebruiken het als tweede taal.
Het Hindi (हिन्दी) is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken. Het is een gestandaardiseerde variant van het Hindoestani.
Hindoeïsme ontstond zo'n vierduizend jaar geleden in India en de heilige taal van het hindoeïsme is het Sanskriet.
Hindoestanen of Hindostanen (of Hindoestani of Hindostani), zijn een bevolkingsgroep in Suriname (en in de Surinaamse diaspora waaronder Nederland) die afstammen van Brits-Indische contractarbeiders die vanaf 1873 uit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname zijn gebracht.
Het Sarnami Hindoestani (officiële spelling: Sarnámi Hindustáni; ook wel Surinaams Hindoestaans in het nederlands, meestal kortweg Sarnami genoemd) is de Surinaamse variant van het Caraïbisch-Hindoestani.
De belangrijkste drie goden zijn: Brahma, Vishnoe en Shiva. Hindoes kennen, net als christenen, een drie-eenheid: Brahma (niet te verwarren met de eerder genoemde brahman) is de schepper, Vishnoe is de beschermer en Shiva is de verwoester die zo ruimte maakt voor nieuwe dingen.
Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten ter wereld. Het is het geloof van mensen die Hindoes heten, en die vooral in India wonen, waar het hindoeïsme begonnen is. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het keven van de Hindoes.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Binnen de groep Surinamers kan onder- scheid worden gemaakt naar etnische achtergrond. In Nederland zijn de volgende groepen te onderscheiden: Hindostanen, Creolen, Javanen, Chinezen en Marrons. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere bevolkingsgroepen, zoals Inheemsen (Indianen), Boeroes en Libanezen.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Eredienst en tempels
Hindoes houden hun erediensten in mandir of tempels. Overal in India staan tempels en ook in andere plaatsen waar hindoes zich hebben gevestigd zijn tempels gebouwd. Deze tempels zijn meestal opgedragen aan een bepaalde god, godin of heilige man.
Mogelijk is deze indeling een reminiscentie van het kastenstelsel in India. Hindoestanen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht lijken zich (te willen) onderscheiden van de Haagse Hindoestanen. In Den Haag wonen de meeste Surinaamse Hindoestanen, de grootste bevolkingsgroep met een migratieachtergrond in die stad.
In 1975, na de onafhankelijkheid van Suriname, emigreerden duizenden Hindoestanen vanuit Suriname naar Nederland. Zij vestigden zich voornamelijk in Den Haag en omstreken.
Na de afschaffing van de slavernij in 1863 was er in Suriname dringend behoefte aan arbeidskrachten. In de periode 1873-1916 emigreerden daarom ruim 34.000 Hindostanen uit Brits-Indië naar Suriname om daar als contractarbeider op de plantages te gaan werken.
48,4% christendom: 26,8% protestants en 21,6% rooms-katholiek, 22,3% hindoeïsme, 13,8% islam, 10,7% geen religie of onbekend, 4,7% traditionele en andere religies.
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk.
Sinds 2004 is Suriname geassocieerd lid van de Taalunie. Vrijwel alle Surinamers beheersen ten minste twee talen, de taal van hun afkomst en het Nederlands en ook vaak het Sranan. Surinamers zijn trots op het Nederlands en op hun eigen variant ervan, het Surinaams-Nederlands.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Het christendom blijft de grootste religie ter wereld met meer dan 2,5 miljard gelovigen. Dat meldt het International Bulletin of Mission Research van de World Christian Encyclopedia. Daarmee bedraagt het aandeel christenen in de wereldbevolking 32,2 procent.
De decoratie wordt gedragen omdat het vrouwen en hun echtgenoten zou beschermen. De bindi symboliseert het spirituele derde oog, ofwel ajna, de voorhoofdchakra.
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Hanuman is volgens het hindoeïsme de god van de wind. Gelovigen dichten hem kracht en loyaliteit toe en denken dat hij iedereen bevrijdt van angst en gevaar. Hanuman kan volgens gelovigen zijn lichaam flink groter maken, over oceanen vliegen en een berg dragen in zijn handpalm.
Hindoes bidden niet zoals de christenen tot God, in plaats daarvan vereren zij honderden goden. De belangrijkste drie hindoe-goden zijn Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester). Vishnu en Shiva zijn zeer geliefd bij de Indiers, veel tempels zijn aan hen toegewijd.