Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op het folie.
Vul een emmer met lauwwarm water en doe hier een scheutje, of een theelepel, Dreft in. Voeg eventueel ook een theelepel (zuiverings)zout toe. Leg de zilveren sieraden ongeveer 15 minuten in het water. Poets hierna de sieraden droog en glimmend.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Voor zilverwaren gelden aparte regels. Veel mensen adviseren namelijk om je zilverwaren weer te laten glinsteren door 1 liter water, 1 eetlepel baking soda en een stukje aluminiumfolie te koken en hier je zilverwaren 10 seconden lang te leggen.
Belangrijk om meteen op te helderen is dat baking soda niet hetzelfde is als schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat, kristal soda, zilver soda of huishoudsoda genoemd, is niet geschikt voor consumptie en enkel bedoeld als schoonmaakmiddel.
Uit een vergelijking tussen 10 methoden is gebleken dat het beste zilverpoetsmiddel Hagerty silver bath is. In een paar seconden is het zilver schoon, zonder te hoeven poetsen. Hagerty polish vergt, net als Silvo, wat meer moeite maar geeft zilver wel een mooie glans.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Je kan zilver poetsen met wat tandpasta. Daarna wrijf je het zilver op met een wollen doek. Zilveren sieraden of bestekken krijgen zo hun glans terug. Een prima middel om vlekken van zilverwerk te verwijderen is een mengsel van brandspiritus en talkpoeder.
Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Zilver wordt vaak gebruikt om sieraden en bestek van te maken. Als je geen chemische reiniger hebt, dan kun je in plaats daarvan Coca-Cola of gewoon cola gebruiken om sterlingzilver en verguld zilver schoon te maken. Het zuur in de cola vreet door al het vuil en roest op het oppervlak van het zilver.
Smeer een beetje tandpasta op de tandenborstel (net alsof je je tanden gaat poetsen) en houd de tandenborstel even onder de kraan. Vervolgens poets je je sieraden ongeveer 30 seconden. Droog ze tot slot even goed af met een handdoek. En jouw sieraden zijn weer helemaal good to go!
Het oxideren van zilver uit zich in een dun zwart of dof laagje, zilversulfide. Het zwart worden van zilver wordt onder andere veroorzaakt door zwavel (waterstofsulfide). Zwavel komt voor in de lucht en zit bijvoorbeeld ook in wol, rubber, latex, eieren, uien en in sommige parfums.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Om zilver te poetsen met zilverpoets breng je het middel aan op een zachte, schone doek. Wrijf dit over het zilver heen en laat het een paar minuten inwerken. Gebruik vervolgens een ander deel van de doek om het zilver te poetsen.
Waarom zilver verkleurt
Als zilver verkleurt of dofgrijs wordt, dan komt dat meestal door zogeheten oxidatie. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt.
Voor het zilver en goud poetsen kun je een goud- en zilverpoetsdoek gebruiken. Ook voor het schoonmaken van parelsieraden kun je beter geen vloeibare goud- of zilverpoets gebruiken. Daarnaast gebruik je liever geen water.
Tricel Zilversoda fijn is een universeel schoonmaakmiddel voor vele toepassingen, zoals het reinigen van vloeren, tegels en sanitair. Tricel fijne soda is een probaat middel tegen vet. Tricel soda wordt dan ook met een gerust hart worden ingezet wanneer er ontvet moet worden.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.