Op 19 september 1982 typte Scott Fahlman, computerwetenschapper aan de Carnegie Mellon University, de eerste :-). Dit wordt gezien als de geboorte van het emoticon. Hij gebruikte de emoticons voor het eerst op het interne bulletinboard van de universiteit.
De Japanner Shigetaka Kurita is het brein achter de allereerste emoji. Hij creëerde in 1999 een complete set van 176 pictogrammen, die stuk voor stuk niet groter waren dan 12 bij 12 pixels. Hij kreeg de opdracht de icoontjes te ontwerpen van de Japanse telecomgigant NTT DoCoMo.
ð = if you know what I mean. ð = kont [red. dat is dus eigenlijk een perzik]
ð is een teken uit de Unicode-karakterset dat een omgekeerde smiley voorstelt. De officiële Nederlandse omschrijving is "omgekeerd gezicht".
21 jaar geleden werden de eerste emoji's gecreëerd door Shigetaka Kurita. Deze Japanse meneer creëerde in 1999 de eerste 176 emoji's. Nu, 21 jaar later, bestaan er 3.304 emoji's.
Twitteraars gooien een rits aan rode vlaggetjes in een tweet, gepaard met een uitspraak of handeling die een instant red flag betekent. Oftewel: iets wat een abrupt einde brengt aan het gesprek – of welke vorm van contact dan ook.
Je Android-smartphone krijgt er dit jaar (of volgend jaar) een boel nieuwe emoji bij, die je kan gebruiken in je favoriete chat-apps. Nieuw zijn onder meer emoji van een ezel, kwal, gans en verschillende kleuren hartjes.
ð®ð¨ Gezicht dat uitademt.
❤️ð¥ Hart in vuur en vlam.
ð: ondeugend
Maar in emoji-context is dit een giechelend aapje, die gebruikt wordt als iemand iets grappigs zegt of als iets eigenlijk nét niet door de beugel kan.
Het paarse hart ð
Deze emoji staat voor seksualiteit. Als je deze ontvangt, kan het dus betekenen dat degene waar je mee praat een oogje op je heeft of met je wil praten over een liefdesavontuur.
Jullie zijn elkaars #1 Beste vriend. Jij stuurt de meeste Snaps naar deze Snapchatter en deze vriend stuurt ook de meest Snaps naar jou. Hij of zij is een van je Beste vrienden!
Leuk feitje: sinds een tijdje is het gebaar ook te vinden op WhatsApp: ð¤. Eigenlijk staat het symbooltje voor 'bel me', maar als surfers weten we wel beter! Flink oefenen dus, en heb je je surfvakantie in Zuid-Frankrijk nog niet geboekt, wees dan snel.
Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand 100 punten van de 100 heeft geschoord op een proefwerk/examen. Wat we in Nederland dus een 10 zouden geven. Het wordt als emoji gebruikt om aan te geven dat iets helemaal goed is.
Zie je een lachend gezicht (ð)? Dan zal iemand waarschijnlijk blij zijn. Je spreekt "emoji" overigens uit als als "e-moo-djzie". Of "emodʑi" volgens het IPA.
Rood hartje
Het klassieke rode hartje staat voor liefde, passie en romantiek. Je kan het ook sturen naar je allerbeste vrienden of iemand anders waar je een superhechte band mee hebt zoals iemand van je familie.
Het lijkt op een klassiek smileygezicht met een rode wang, maar het heeft de gebogen ogen. Het geeft meer puur aan dat je heel gelukkig of positiever bent, maar ook een beetje romantisch. Het is vergelijkbaar met deze emoji ☺️ en heeft verschillende betekenissen.
Het klassieke rode hart ❤️ wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like'). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.
Dit lijkt een onschuldig ogende paarse aubergine. Maar pas op met versturen, want de meeste mensen weten dat er eigenlijk een penis mee wordt bedoeld. Net als dat de perzik eigenlijk staat voor billen.
3. ð Open Hands. Wat je altijd dacht: 'whatever', 'laat maar' of een handgebaar dat je maakt als je schaduwfiguurtjes op de muur wilt maken. Wat het echt betekent: Twee geopende handen staat voor openheid en knuffels.
ð Grijnzend gezicht met lachende ogen.
De betekenis van veel van die grappige symbooltjes verschilt inderdaad niet van land tot land. De beroemde smiley ð is overal een glimlach, en die vinden wij mensen sympathiek (bij gorilla's daarentegen moet je er mee oppassen).
Naast een smeltend gezicht gaat het onder meer om een poppetje dat door zijn vingers spiekt en een gezichtje met tranen in de ogen. Er komen ook nieuwe handsymbolen, waaronder een handje dat vooruit wijst, een hand die uitreikt en een handje dat het symbool voor geld uitbeeldt.
Op de meeste Android-toestellen kun je emoji kiezen met het standaardtoetsenbord, zeker als je je Android-toestel in de laatste paar jaren gekocht hebt. Open een app die je toetsenbord laat verschijnen, zoals je sms-app. Tik op de smiley-knop. Deze knop kun je links of rechts van de spatiebalk vinden.