Licht is massaloos, dwz lichtdeeltjes, fotonen, hebben geen
Licht heeft geen RUSTmassa, maar omdat het altijd in beweging is krijgt het energie, en met energie heeft het massa, dat weten we door de formule E=mc². Immers: m=c²/E. Daarom kan een zwart gat licht ook afbuigen.
Het gammadeeltje heeft geen massa en ook geen lading. Het neemt alleen energie mee uit de atoomkern.
Licht, of meer in het algemeen een elektromagnetische golf, bezit niet alleen energie maar ook impuls, wat een karakteristieke eigenschap is van alle objecten in translatiebeweging.
Licht, evenals alle andere elektromagnetische straling, bestaat uit fotonen.
Licht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog. Het niet zichtbare infrarood, met een iets lagere frequentie, en ultraviolet, met een iets hogere frequentie, worden soms foutief als infrarood licht en ultraviolet licht aangeduid.
Licht is een elektromagnetische golf die zich door de ruimte beweegt, ook door de lege ruimte. Het feit dat de ruimte leeg kan – niet moet – zijn, maakt de lichtgolven zeer bijzonder in vergelijking met andere golfverschijnselen.
Licht geeft strikt genomen de elektromagnetische straling weer, die met het menselijk oog waarneembaar is. Een andere fysische eigenschap van licht geeft een groter gebied met elektrische straling weer, dat zich bevindt tussen de straling van een magnetron en röntgenstraling.
Dat licht met zichzelf kan botsen, lijkt tegenintuïtief. Als je twee laserbundels op elkaar richt, ketsen ze immers niet op elkaar af; ze combineren tot een fellere lichtbundel. In extreem zeldzame gevallen, bij hoge energieën, kunnen lichtdeeltjes of fotonen echter wel degelijk botsen.
Licht is een vorm van elektromagnetische straling die bestaat uit groepjes van een of meerdere fotonen. Deze fotonen ontstaan door de beweging van elektronen. Deze beweging bepaalt ook de kleur van het licht.
Betadeeltjes zijn elektronen die met zeer grote snelheid door de kern uitgestoten worden. Gamma- en röntgenstraling zijn soorten elektromagnetische straling net zoals bijvoorbeeld licht, UV- en infraroodstraling en zijn dus geen deeltjes met een massa en lading.
Gewicht wordt uitgedrukt in Newton, de eenheid van kracht, terwijl massa wordt uitgedrukt in kilogram. Een weegschaal geeft eigenlijk niet de massa aan, maar het gewicht (de kracht die de persoon erop uitoefent), uitgedrukt als de hoeveelheid massa die in stilstand op aarde dat gewicht heeft.
Een massa is ook een ander woord voor een hele hoop van iets (jij hebt massa's geld), of voor een grote groep mensen (een mensenmassa). En zo bestaat er ook massaproductie: het maken/fabriceren van iets in grote hoeveelheden tegelijk.
Licht heeft weinig last van voorwerpen die veel kleiner zijn. Het licht gaat het eigenlijk 'omheen'. Als een voorwerp ongeveer even groot of groter is gaat het iets moeilijker, maar zal het licht er langs de randen wel een beetje 'omheen' buigen.
Licht bestaat dus uit elektromagnetische golven, die bestaan uit een elektrisch en een magnetisch deel. Elektromagnetische golven zijn transversale golven: de golfrichting is dus loodrecht aan de voortplantingsrichting van de golf. Het elektrische en magnetische deel van de golf staan ook loodrecht op elkaar.
Breking van licht of refractie is het verschijnsel dat lichtstralen van richting veranderen als ze van het ene medium (doorzichtige stof) in het andere terechtkomen. Het licht breekt omdat er een verschil is tussen de dichtheid of doorlaatbaarheid en daarmee de voortplantingssnelheid van licht van de 2 stoffen.
Een foton is een massaloos deeltje met snelheid c, een electron een geladen deeltje met meetbare massa en snelheid kleiner dan c.
Je kan licht ook nog vangen op een andere manier, namelijk door het sterk te laten vertragen. Maar dat kan enkel met speciale materialen zoals fotonische kristallen of heel koude atomen. Onder wetenschappers worden wel eens wereldrecordpogingen licht vertragen georganiseerd (lacht).
Fotonen bewegen met de lichtsnelheid. In BINAS tabel 7 vinden we voor de lichtsnelheid 2,99792458·108 ms-1. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort fotonen het zijn. Radio-, infrarood-, licht-, UV-, röntgen- en gammafotonen bewegen allemaal met dezelfde snelheid.
Ook licht, uitgaande van zijn golfkarakter, kan worden opgevat als een trilling, en wel van elektromagnetische aard. Het is het elektromagnetische veld waardoorheen de lichtstraal zich beweegt, dat trilt.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Licht is elektromagnetische straling dat zich met een bepaalde golflengte door de ruimte beweegt. Er is energie gekoppeld aan de straling, gebundeld in deeltjes die we fotonen noemen.
Zichtbaar licht heeft een frequentie tussen 4 ∙ 1014 Hz en 8 ∙ 1014 Hz. De energie van een foton ligt daarmee tussen 3 ∙ 10−19 J en 5 ∙ 10−19 J.
Slechts een klein deel in het bereik tussen 380 en 780 nanometer (nm) is voor de mens zichtbaar. Dat noemen wij licht. In de omgangstaal wordt over „zichtbaar licht“ gesproken. Uit de spectrale verdeling van een lichtbron resulteren zowel zijn lichtkleur alsook zijn kleurweergave.
Als we niet meten, dan gedraagt licht zich dus als een golf en als we wel meten, dan bestaat licht plotseling uit losse deeltjes. We kunnen ook fotonen één voor één door de spleten sturen.