Eén van de tips om water uit je oor te verwijderen is je oor vacuüm te trekken. Hoe je je oor vacuüm krijgt zodat het water uit je oor komt, lees je hier. Houdt je hoofd scheef, met het betreffende oor naar beneden. Druk met de palm van je hand op je oor met een pompende beweging zodat het water uit je oor komt.
Het water is dan in het middenoor terecht gekomen. Blijft het water langer dan twee dagen in je oren, dan kun je hier klachten van krijgen zoals minder horen, oorpijn of zelfs een oorontsteking. Als je het water niet uit je oren krijgt is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Een zoutoplossing zorgt ervoor dat het oorsmeer zachter wordt en voorkomt het ontstaan van een oorprop. Daarnaast zal bij het gebruik van een zoutoplossing, de oorsmeer automatisch uit het oor worden verwijderd, wanneer het water uit het oor loopt.
Als u vocht achter uw trommelvlies heeft, hoort u minder goed. De oorzaak van het vocht is dat de buis van Eustachius niet goed werkt door een infectie in de bovenste luchtwegen (zoals een neusverhoudheid). De buis van Eustachius is de verbinding tussen de keel en het oor.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Laat iemand met een pipet wat olie in je oor druppelen. Dit kan zonnebloemolie of olijfolie zijn, maar gebruik geen water. Je kunt de olie eventueel verwarmen in een schoon pannetje, dit maakt het wat aangenamer. Zorg ervoor dat je op één oor ligt, zodat het er niet uit kan lopen.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken worden. Dit kan klachten geven van een druk op het oor, oorpijn, een propgevoel in het oor, een verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Het heeft een sterke antiseptische werking en de olie heeft een lichte verdovende, dus pijnstillende werking, Belangrijk is het om een zuivere biologische teatree olie (Melaleuca Alternifolia) te nemen en een druppel teatree olie te mengen met 20 druppels warme olijfolie.
Lijmoor - vocht achter het trommelvlies
De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Maar ook volwassenen kunnen een loopoor krijgen. Een lijmoor geeft meestal een wat drukkend gevoel, maar geen pijnlijke klachten.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Wat doet azijnzuur in het oor en waarbij gebruik ik het? Azijnzuur is een zure stof en werkt ontsmettend. Artsen schrijven dit medicijn voor bij gehoorgangontsteking.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.