A: Trainingen met een hoge intensiteit zoals circuittraining, hardlopen, kickboksen en intervaltraining kunnen u helpen om 500 calorieën te verbranden in slechts 30 minuten.
Met één uur galopperen verbrand je naar schatting tussen de 550 en 700 calorieën. Neem je het liever iets rustiger, met stap of draf dan verbrand je nog altijd 500 calorieën per uur. Je zult ook de stemming verhogende voordelen ervaren van buiten te zijn en interactie met de natuur.
Tijdens een workout verbrand je gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur.
Om af te vallen adviseren wij je om dagelijks ongeveer 500 Kcal minder te eten dan je caloriebehoefte is. Daarmee val je ongeveer een halve kilo per week af.
Als je bijvoorbeeld iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie ongeveer 1 kilo af per twee weken (want 7700/500 is 15.4 dagen).
Afhankelijk van je gewicht verbrand je meer of minder calorieën als je wandelt (of welke vorm van beweging dan ook). Gemiddeld is dat 55 calorieën per gelopen kilometer. In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Bepaald onderzoek liet zien dat 2 dagen vasten er meestal niet voor zorgt dat je de rest van de week extra veel gaat eten. Dit verklaart waarom je ervan af kunt vallen. Je eet in de 'vastweek' in totaal minder calorieën dan normaal.
Het is juist belangrijk om tijdens het vasten meer aan lichaamsbeweging te doen. Hierdoor train je je lichaam om lichaamseigen vetten sneller en makkelijker om te zetten in energie. Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg.
Na twee dagen niet eten kan het gewichtsverlies oplopen tot 2,5 kilogram tot 4,5 kilogram, afhankelijk van de persoon. Na drie dagen vasten zal je lichaam meer progesteron produceren om het metabolisme te reguleren, wat het effect van ketose zal verminderen.
Afvallen bij je buik: beweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van duursporten waarmee je op een constante manier gewicht verliest. Het is een laagdrempelige manier van trainen en is dus ideaal wanneer je wilt beginnen met sporten. Hoe snel en hoe lang je beweegt, hangt af van je conditie.
De vuistregel uitgelegd: een hardloper van 85kg loopt 12km/h. Oftewel: in een uur tijd loopt diegene 12km. Vermenigvuldig het gewicht (85) met de afstand (12) en je berekent dat de hardloper ongeveer 1.020 calorieën heeft verbrand.
Als je blijft zitten om te lezen, te gamen of tv te kijken verbrand je ongeveer net zoveel calorieën als het aantal kilo's dat je weegt. Dus weeg je 75 kilo, dan verbrand je zittend zo'n 75 calorieën. Mensen die zwaarder zijn verbranden meer calorieën per uur dan mensen die lichter zijn.
Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn. Driemaal per dag 20 minuten bewegen kan ook.
Het totale energieverbruik bij afvallen
Start met ongeveer 300 kcal minder te eten dan wat je nodig hebt. Zo dwing je je lichaam om vetreserves aan te spreken. Als dat geen resultaat oplevert doe je er nog 200 kcal extra af.
Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon.Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet. Indien je meerdere dagen vast, dan loop je wel het risico op het verliezen van spiermassa.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
Wie het vasten langer volhoudt dan 72 uur, merkt de gezondheidsvoordelen van langdurige autofagie. Na 72 uur worden nieuwe immuuncellen gevormd. Het immuunsysteem verjongd door oude immuuncellen af te breken. Dit brengt de synthese van nieuwe immuuncellen op gang.
Wil je dat je lichaam echt op vetverbranding over gaat waardoor je lever het inwendige buikvet als energie brandstof gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat alle suikers uit de lever verbrand zijn. Dit kun je door 16 uur niets te eten. Je lever heeft 14 uur aan suiker reserves.
Je lichaam maakt nu zelf energie vrij dat ligt opgeslagen in je lever en spieren. Na 20 uur vasten begint je lichaam zijn eigen vetreserves te verbranden. Deze status heet ketose en de brandstof waar je lichaam nu op draait noemen we ketonen.
Vanaf 24 tot 48 uur na de maaltijd:
Na één dag zonder voedsel gaat het lichaam meer noradrenaline aanmaken, een stresshormoon dat je alerter maakt. Biologisch gezien zou dit je pushen en helpen om op zoek te gaan naar eten, maar hedendaags is dat natuurlijk niet nodig.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Toch raadt de diëtist eerder krachttraining aan als je het snelst resultaat wil zien. "Bij krachttraining verbrand je dan wel minder calorieën dan bij cardiosporten als zwemmen, hardlopen of fietsen. Maar hoe minder spierweefsel je hebt, hoe lager het zogenoemde 'basaal metabolisme' is.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.