Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
In deze muur is lekkage ontstaan bij de knelkoppelingen. Na enig hak- en breekwerk kon de installateur de oorzaak achterhalen. In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding.
Je schuift als eerste de moer over het uiteinde van de buis en vervolgens de ring. Daarna steek je de knelkoppeling in de buis en draai je deze drie onderdelen stevig vast met een passende ringsleutel. De druk op de koppeling vervormt de ring om de buis heen, dit zorgt voor een water- en gasdichte afsluiting.
Door de knelmoer aan te draaien klem je de knelring in de moer. Daardoor maak je een hermetische afsluiting. Wat zijn de voordelen van een eindkap? Wil je de eindkap opnieuw gebruiken dan kan je de verbinding los maken en opnieuw vast te knellen.
Welke knelkoppeling u moet gebruiken is vrij eenvoudig te zien. Schroef de knelfitting/koppelstuk uit elkaar en schuif de moer over de buis. Deze moet strak om de buis zitten, dan heeft u de goede maat van knelkoppeling.
Gangbare diameters zijn 10, 12, 15, 22, 28 en 35 mm, hoewel de laatste twee maten niet in elke bouwmarkt leverbaar zijn. Met een verloopstuk kan bijvoorbeeld een 10mm-buis aan een 12mm-buis worden verbonden.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Ja dat mag wel nieuwe kopelingen met solderingen op die plekken.
Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Knelkoppelingen kunnen prima gebruikt worden voor gasleidingen, maar dan wel inderdaad de koperen (Gastec). Na verloop van tijd nog even een keer nalopen met de baco of steeksleutel om een laatste keer aan te draaien als het kan.
Normaal wordt er een diepte van 80 cm aangehouden om de leiding ook vortstvrij te houden.
Afdoppen dichtbij hoofdleiding
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
1- Gaat oneindig lang mee (geen veroudering want er zit geen rubber in.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
3/4 is groter dus het water kan er bij dezelfde druk makkelijker doorheen, je kunt tot aan je muurplaat best met 20mm gaan. Kom je echter bij de s koppelingen uit indien deze toegepast worden dan zijn deze 1/2". Dit zal dan de kleinste doorlaat zijn.
Voor 1/2 duims is dat 20,96 en 18,63 mm. De werkelijke diameter loopt dus niet liniair met de duimse maat. Dat komt doordat de duimse maat is afgeleid van het aantal gangen (schroefdraad) per inch. Ook in de naam van de duimstok komt deze oude maat nog terug.