Iedereen heeft wel eens last van wallen. Meestal na een korte nacht.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Die kunnen door een teveel aan huid ontstaan, door vochtophoping of door uitzakkende vetkussentjes. Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog.
De wallen ontstaan door vocht. 's Nachts, wanneer je slaapt, is je lichaam druk bezig met herstellen, zo worden onder andere afvalstoffen opgeruimd en wordt het vocht goed verdeeld over het lichaam. Te weinig slaap kan er dus voor zorgen dat je wallen krijgt door vocht.
Genoeg water drinken en genoeg slapen voorkomt wallen, en de zon vermijden, goede zonnebrand gebruiken en gezond eten gaat donkere kringen tegen.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Een goede anti wallen crème, zoals Cenzaa Supreme Look, pakt direct de meest voorkomende problemen aan. Zo worden de oogcontouren gelift en wordt het probleem gebied intensief gehydrateerd en gevoed. Het is belangrijk dat je kiest voor een hydraterende anti wallen crème om een gezonde uitstraling te realiseren.
Kies voor foundation en een dekkende concealer
Gebruik bij voorkeur een concealer met een rozige tint. Deze tint neutraliseert de blauwtinten van de kringen en wallen onder de ogen. Let op; je brengt eerst foundation aan en gaat pas daarna met concealer aan de slag.
Te weinig gedronken
Heeft jouw lichaam te weinig vocht, dan zullen afvalstoffen zich ophopen in plaats van dat ze afgevoerd worden. Alcohol drinken is hier een veel voorkomende boosdoener.
Er zijn diverse pigmentlasers bekend die het overmatige pigment bij donkere kringen kunnen verminderen. Iedere laser heeft haar voor- en nadelen. Zowel Q-switched nanoseconde lasers als de ultrasnelle picoseconde lasers zijn ingezet om dit probleem aan te pakken.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Een ooglidcorrectie is een medische ingreep, hierdoor kan het risico op complicaties niet volledig worden uitgesloten. De behandelende arts bespreekt dit uitvoerig tijdens de gratis intake. Mocht er sprake zijn van een complicatie, dan is deze in de meeste gevallen niet ernstig.
Oorzaak wallen en donkere kringen
Wallen/ zakjes onder de ogen worden zichtbaar doordat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Vaak is dit volumetekort al van jongs af aan aanwezig, doordat het jukbeen in aanleg wat platter is. Dat is ook de reden dat jonge kinderen al veel last van wallen kunnen hebben.
Door de warmte van Tixel verstrakt de huid op de onder en boven oogleden en ook rondom de ogen. Daarbij wordt de huid dikker en steviger waardoor de donkere kringen ook minder zullen worden. Door de huidverstrakking worden de kraaienpootjes ook een stuk minder zichtbaar.
Donkere kringen onder de ogen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt. Het is niet verwonderlijk dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is erg dun, omdat ze geen vetweefsel bevat.
Wallen kunnen zowel door vocht, vet en huid veroorzaakt worden. Meestal is het combinatie van vocht en vet. Wallen kunnen soms ook gepaard gaan met een donkere kleur. De donkere kleur is dan te wijten doordat de huid dun is en het aderlijke bloed laat doorschijnen.
Donkere kringen duiden ook op tekorten aan vitaminen en mineralen. Een tekort aan antioxidanten zorgen voor donkere kringen. Dus vitamine C en vitamine E moet je veel eten.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.