“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat.Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Niet mengen
Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat ontzettend gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
Nooit mixen met chloor
En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Hoe kun je schoonmaakazijn verdunnen? Schoonmaakazijn verdun je met water. Het middel bestaat al voor een groot deel uit water en je kunt het dus minder sterk maken door water toe te voegen. Hoe meer je het verdunt, hoe lager het percentage azijnzuur wordt.
Mixen is eigenlijk altijd een slecht idee. Door schoonmaakmiddelen te mixen kun je irritaties veroorzaken op de huid, maar ook aan de ogen, keel, neus en longen. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen.
Risico's voor de gebruiker
Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
WC REINIGER
Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken., Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Ontstopper: baking soda en azijn geven samen een krachtige reactie. Voor een verstopte afvoer zijn 3 eetlepels baking soda en een half kopje azijn meestal de oplossing. Schep eerst de baking soda in de gootsteen en giet daarna de azijn erin. Er zal een schuimende reactie ontstaan.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
De zure en basische stof kunnen oplossen in water en vervolgens met elkaar reageren (zuur-basereactie). Bij deze chemische reactie ontstaat koolzuurgas (CO2). Wanneer je azijn gebruikt in plaats van gewoon water, dan gaat de chemische reactie waarbij koolzuurgas ontstaat een stuk sneller.
Giet zout in de afvoer.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Azijnzuur is, zoals de naam al zegt, een zuur. Zuren hebben een bijtende werking en kunnen huid, ogen en luchtwegen (longen) irriteren of beschadigen.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Baking soda is natriumbicarbonaat en wordt ook wel dubbelkoolzure soda of zuiveringszout genoemd. Het wordt vaak als ingrediënt gebruikt in beslag of deeg voor cakes en koekjes. Als het in aanraking komt met een zuur ingrediënt, vindt er een chemische reactie plaats en ontstaat er gas en zo krijg je dus luchtig gebak.