Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd.
De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepaalde voorheen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum.
Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.
Na 42 weken zwangerschap kan serotiniteit voor de volgende gezondheidsrisico's zorgen: De placenta kan minder goed gaan werken. Wanneer je overtijd bent, raakt de placenta minder goed doorbloed. Hierdoor wordt de kans groter dat deze onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen levert aan je kindje.
Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, heet dit in medische termen serotien zijn. 5 op de 100 zwangere vrouwen wordt serotien. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige. De gynaecoloog zal je adviseren om de bevalling in te leiden.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Mogelijke risico's
Het is al langer bekend dat vanaf 42 weken zwangerschap de placenta (moederkoek) minder goed kan gaan werken. De baby krijgt dan minder voeding en de hoeveelheid vruchtwater kan afnemen. Heel soms krijgt de baby te weinig zuurstof. Ook is er vaker ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater.
Je hebt dus een grote kans dat je rond 40 weken nog niet bevallen bent. Als er geen medische problemen zijn, kan je een spontane start van je bevalling afwachten tussen de 41 en 42 weken. 20% van alle zwangeren, bevalt spontaan na de 41 weken zwangerschap.
In zeer zeldzame gevallen kan de bevalling worden ingeleid voor het 'persoonlijk comfort', met andere woorden: op verzoek van de patiënte, om niet-medische redenen. Zwangerschapsuitputting, angst dat de gynaecoloog-verloskundige of vroedvrouw er op de dag zelf niet zal zijn, familiale problemen enz.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
Als je in je omgeving vraagt hoe laat iedereen bevallen is, is dat meestal 's ochtends. Dat betekent dat het grootste gedeelte van de bevalling 's avonds en/of 's nachts heeft plaats gevonden.
Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.
Uit verschillende Zweedse en Nederlandse onderzoeken is naar voren gekomen dat de kans op het overlijden van een baby iets minder groot is als de bevalling wordt ingeleid met 41 in plaats van 42 weken. Zowel inleiden als afwachten is een verantwoorde keuze, waardoor de zwangere zelf kan kiezen wat haar voorkeur heeft.
Strippen is niet gevaarlijk voor je kindje. De enige nadelen die aan het onderzoek zitten zijn veel harde buiken of voorwee? n hebben zonder dat je gaat bevallen en hierdoor een slecht nachtrust of een beetje bloedverlies door de aanraking van je baarmoedermond.
Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.
Slechts 5% van de vrouwen krijgt haar kindje op de uitgerekende datum.
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Het slangetje wordt vastgemaakt op uw bovenbeen. Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Van vrouwen die al eerder bevallen waren kreeg 14% een keizersnede, en in andere landen was dit tussen de 12 en 50%. Van vrouwen die bevielen van hun eerste kind werd 33% ingeleid in Nederland en 14% tot 36% in andere landen.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Na je 35eneemt de kwaliteit van eicellen snel af. Na je 42eis de kans op een zwangerschap met eigen eicellen zeer klein, ook als je een IVF/ICSI-behandeling ondergaat. Dit is de reden dat veel klinieken een leeftijdsgrens hanteren die lager ligt dan de wettelijke grens.
Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken we van overdragenheid.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, 40 weken of 280 dagen. Door middel van een echografie wordt je zwangerschapsduur exact bepaald. De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie.