Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen.
Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Met een uitwasbare haarkleuring kan je tot de helft van de grijze haren bedekken. Houd er rekening mee dat de grijze haren meer kunstmatige pigmenten absorberen. Om middelbruin haar te verkrijgen kan je dus best eerst een test doen met een donkerblonde haarkleuring.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Je kunt snel grijs worden van spanningen en stress, zegt hoogleraar dermatologie Henry de Vries (AMC), maar niet in één nacht. Haren kunnen niet van kleur veranderen, legt hij uit, tenzij je ze verft. Ze worden in het haarzakje van pigment voorzien en dat behouden ze. Bij snelle vergrijzing is iets anders aan de hand.
'Als je blond haar hebt, word je makkelijker grijs dan mensen die van nature donkerder haar hebben', legt Van Steekelenburg uit. Die eerste grijze haren in lichtblond haar vallen minder op dan een paar grijze haren in donkerbruin of zwart haar, door het grotere contrast.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Voor het kleuren van die eerste paar grijze haren, adviseren we te kiezen voor een semi-permanente of demi-permanente kleuring. Deze dekt de eerste grijze haren en creëert een subtiele kleurovergang wanneer het haar weer gaat groeien.
Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.
Ben je nog geen 40 en zie je meer dan een paar grijze haren, dan is dit genetisch bepaald. Het hoeft niets te zeggen over een slechte gezondheid. Echter, bloedarmoede, schildklierproblemen, een tekort aan vitamine B12 en vitiligo kunnen ten grondslag liggen aan het vroegtijdig grijs worden.
Wanneer je vergrijst is genetisch bepaald
Dan is de kans dat jij ook snel met grijs haar rondloopt groot. Wanneer je haar zijn kleur verliest is namelijk erfelijk. Geef je ouders dus maar de schuld als je op je twintigste al je eerste grijze haren spot. Er is zelfs een gen gelinkt aan snel vergrijzen.
Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen. Het is melanine, pigmenten die de natuurlijke kleuring van uw haar, huid en ogen regelen, die daarvoor zorgt.
Stap voor stap je haar grijs verven
Als je van nature zeer lichtblond tot lichtblond haar hebt, zal het proces om het grijs te krijgen iets eenvoudiger zijn, dan wanneer je een brunette bent. Als je haar bruin of donkerblond is, zul je het moeten verhelderen of ontkleuren, voordat je de grijze haarverf aanbrengt.
Poliosis circumscripta is een witte pluk haar, meestal op het voorhoofd. Maar de term poliosis wordt ook gebruikt voor gelokaliseerde gedepigmenteerde of gehypopigmenteerde haren elders op het lichaam.
“Door het haar uit je hoofdhuid te trekken, kun je de haarzakjes traumatiseren, wat kan leiden tot infectie of zelfs kale plekken”, waarschuwde stylist Jennifer Korab. “Misschien doe je meer kwaad dan goed.” Oftewel: het is beter om je grijzen haren te omarmen – of om ze in ieder geval niet uit je hoofd te trekken.
Grijs haar is dunner en droger dan haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Je gaat er daarom ook anders mee om. Lees onze tips voor mooi grijs haar voor vrouwen en ontdek hoe je grijs haar het beste kunt opleuken en verzorgen.
Een graft is een 'haarzakje' dat op uw hoofd groeit, en waarin één of meerdere haren kunnen groeien. Hoeveel haren een graft bevat, verschilt per persoon. Bij de ene graft zal dit slechts een enkele haar per haarzakje/graft zijn, terwijl andere grafts/haarzakjes wel tot vier haren per graft bevatten.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Grijs haar is meestal dikker en minder glanzend dan wit/zilver kleurig haar. Dat betekent echter niet dat u niet nog steeds een prachtige haardos kunt hebben en/of minder trots kunt zijn op grijs haar dan zilverkleurig haar.
Dat de een grijs wordt op zijn dertigste en de ander pas rond zijn vijftigste heeft te maken met de genen. Als je ouders het vroeg werden, word jij dat ook. De productie van melanine in ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden. Tegen de vijftig hebben de meeste mensen toch wel grijze haren.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.