Tranen komen uit je
Tranen worden gemaakt in de traanklier boven het oog. Ze bestaan uit traanvocht en houden het oog vochtig. Daarna lopen ze via de traanwegen weg naar de neus. Als u veel last heeft van tranende ogen kan dit komen doordat ergens in de traanwegen een verstopping zit.
We hebben basale tranen nodig om onze ogen vochtig te houden. Dit heeft niks met emotie te maken, met elke knipper van je ogen leg je simpelweg een beschermlaagje over je oog.
Wist je dat je eigenlijk de hele dag door huilt? Tranen dienen als smeermiddel en reinigingsvloeistof. Als tranen over je oogbol rollen, reinigen ze die van stof en vuil. Tegelijk zorgen tranen ervoor dat je je oog goed heen en weer kunt bewegen.
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Reflextranen ontstaan doordat het oog geïrriteerd raakt. Dit kan door een vuiltje zijn dat vastzit in het oog, maar ook een ontsteking aan het ooglid. Een voorbeeld van ooglidontsteking is blepharitis. Blepharitis ontstaat door een bacteriële infectie van de haarzakjes en talgkliertjes in de rand van het ooglid.
Houd je ogen wijd open.
Door je ogen open te houden droog je ze uit, waardoor je lichaam tranen gaat produceren. Doe alsof je een staarwedstrijd met iemand houdt en houd je ogen zo lang mogelijk open. Als er nog geen tranen komen en je voelt de drang om te knipperen, gebruik dan je vingers om je ogen open houden.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Ja. Sommige apen kunnen inderdaad huilen, maar niet op dezelfde manier als mensen dat doen. De ogen van de aap blijven immers droog. Als ze triest zijn, brengen apen wel bepaalde geluiden voort die aan het wenen van een mens doen denken.
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
De functie van de traanklier is dus onder andere om het oog schoon te maken door extra productie van traanvocht. Het traanvocht vormt een laagje op het oog. Dit laagje wordt ook wel de traanfilm genoemd. De traanfilm is opgebouwd uit een relatief dikke laag water.
Maar waarom doen we het? Volgens Bellieni is de meest plausibele verklaring een evolutionaire. Huilen van verdriet zou zijn geëvolueerd uit reflexmatige tranen die opwellen bij irritaties aan de ogen of bij oogziektes. Die tranen waren goed te zien voor anderen en werden daardoor een symbool van pijn.
Normaal gesproken knipperen we zo'n 8 tot 21 keer per minuut.
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
Iemand kan zich bijvoorbeeld helemaal terugtrekken, opstandig zijn, zich volledig op het werk storten of veel drinken. Sommigen huilen niet, anderen juist heel veel. Het rouwproces is pas voltooid als alle vier de taken zijn voltooid. Hoe lang dat duurt staat niet vast.
Door heel hard te lachen, maar tegelijkertijd je handen voor je gezicht te houden en in je ogen te wrijven alsof je aan het huilen bent, kan zorgen voor het gewenste huil-effect. Zolang je dan maar zorgt dat je niet meer lacht zodra je achter je handen vandaan komt en de scène begint.
Henrik Sjögren beschrijft in 1933 als eerste het syndroom van Sjögren. Hij merkte op dat patiënten aangeven dat hun ogen droog blijven bij het huilen, terwijl ze zeker weten dat zij vroeger wel konden huilen met tranen. In de jaren die volgden is er weinig geschreven over problemen met huilen bij mensen met droge ogen.
Bij een verstopt traanbuisje kan het vocht in uw oog niet meer door het buisje naar uw neus. Er rollen dan steeds tranen uit uw oog. Ook kunt u merken dat uw neus verstopt is, of dat u een loopneus heeft. Tranende ogen kunnen ook door andere dingen komen.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als mensen vlekjes in of voor hun oog of ogen zien bewegen, is dit vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult.