Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Als mens moet je meer dan 80 repen chocolade eten wil je het schadelijke effect hiervan ondervinden. Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes.
Rauwe chocolade is het gezondst
Pure en zo rauw mogelijke chocolade bevat de meeste flavonoïden en kan enige positieve effecten op de gezondheid hebben.
Eet pure chocolade
Wij adviseren 1 tot 3 blokjes pure chocolade per dag met een minimaal percentage van 70% cacao. Waarom alleen puur? Flavanolen komen voor in de droge-stof van cacao, dus niet in cacaoboter. Daarom bevat witte chocolade, dat naast cacaoboter alleen suiker bevat, geen flavanolen.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Door de epicatechine in chocolade, maken de spieren meer mitochondriën aan. Die zorgen ervoor dat cellen in je lichaam meer energie krijgen en geven een stijging van het aantal cellen dat zuurstof naar de spieren brengt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Bovendien moet je rekening houden met de verhoogde kilocalorie-opname door chocolade. Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
De donkere, pure en bittere chocolade met ten minste 70% aan cacao, maar het liefst met 85% of zelfs 90%, is een uitstekende optie voor de gezondheid. Enerzijds bevat het maar weinig toegevoegde suikers (het grootste deel van de koolhydraten wordt geleverd door de cacao zelf).
Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje. Rauwe cacao zit bomvol antioxidanten, die veroudering tegengaan.
Conclusie. Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella.
Houd de chocola bij je neus, en ruik de verschillende aroma's. Leg dan het blokje op je tong, en laat het langzaam smelten. Niet kauwen! Sluit je ogen en voel de cacaoboter smelten en de smaken loskomen in je mond.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Stap over op pure chocolade
Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen. Begin met een halfvolle variant en schakel daarna over naar 50% cacao chocolade.