Als u maar twee of drie kippen heeft, dan kunnen ze op de achterbank worden vervoerd. Houd de dozen of kooien op hun plaats met dekens – of gordels – om te voorkomen dat ze door de auto schuiven. Wat de reis zelf betreft is het belangrijk om een route te kiezen met de minsten hobbels, en de snelst mogelijke route.
Een verhuis naar een nieuwe woonst kan best stresserend zijn, zeker voor kippen! Wacht daarom tot je kippen op stok gaan en in een diepe slaap verzonken zijn. Dan kan je ze rustig één voor één oppakken – hou hierbij de vleugels goed tegen het lichaam aan zodat ze niet kunnen flapperen – en naar het nieuwe hok dragen.
Nieuwe kippen toevoegen aan een bestaande toom doe je het best 's avonds, wanneer het donker is en alle andere kippen al op stok zitten. Zo zien ze elkaar niet, maar kunnen ze wel al aan elkaar wennen door middel van geur. Houd de kippen dus even apart alvorens je ze 's avonds samenvoegt.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Fijn zand werkt het beste. Om de kippen ook nog is extra te beschermen tegen bloedluis, kan je diatomeeënaarde door het zandbad strooien. Grit: In een ren waarbij kippen geen beschikking hebben tot kiezeltjes, kun je het beste onbeperkt kippengrit geven.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Gebruik liever geen stro in je kippenhokken
Het gebruiken van stro is natuurlijk altijd mogelijk, maar kan voor enkele problemen zorgen. Het grootste probleem is bloedluis, want bloedluizen kunnen zich makkelijk nestelen in het holle stro.
Kippen slapen van nature graag hoog om veilig te zijn van roofdieren. De meeste kippen die voor de gezelligheid worden gehouden slapen daarom graag op stok.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde. Als je kippen jou goed gewend zijn, rennen ze weleens achter jou aan voor aandacht of een lekkernij.
Nieuwe kippen bij oude zetten: twee stappen
Eerst zet je de nieuwe kippen een tijdje in een eigen hokje, in de omgeving van je toom. Zo raken de oude en nieuwe dieren aan elkaars aanwezigheid en geluiden gewend. Na een weekje is het dan tijd voor de volgende stap: de nieuwe kippen bij de oude zetten.
Een haan houden
En logischerwijs kunt u alleen eieren kweken met een haan. Er wordt wel eens gedacht dat een haan de leg van kippen bevordert, maar dit is een fabel. Om een haan aan te kunnen schaffen moet u minimaal vier kippen houden. Beperk dit altijd tot één haan, want meerdere hanen bij elkaar gaan vechten.
De meeste roofdieren ontwaken als het begint te schemeren en blijven actief tot de zon weer opkomt. Afhankelijk van waar u woont, kan het zijn dat u uw kippen al voor zonsondergang in veiligheid moet brengen en ze een uur of twee na zonsopgang in hun hok moet houden om 'roofdierspitsuur' te vermijden.
Om de kippen te vervoeren, kan je een speciaal kippenkrat gebruiken of een stevige kartonnen doos met luchtgaten. Zo kunnen de kippen veilig en rustig vervoerd worden. Zet de doos goed vast in de auto, zodat deze niet aan het schuiven gaat. Kippen geraken snel oververhit.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Voeg niet één nieuwe kip aan de toom toe, maar introduceer ze liefst met twee of meer tegelijk want alleen is maar alleen. Door meer kippen tegelijk te introduceren vormt er een samenhorigheid, bij de nieuwkomers, die voor zelfzekerheid zorgt waardoor de kans op uitstoten of wegjagen verminderd.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Kippen kunnen in de winter tegen de kou. Ze zijn bestand tegen temperaturen onder het vriespunt, omdat hun verenkleed hen beschermt. Toch mag het ook niet te koud zijn voor je gevederde tuinvrienden, want dat heeft invloed op hun welzijn. Je neemt dan je voorzorgsmaatregelen om ze te beschermen.
4 signalen dat een kip het te koud heeft
Opgezet verenkleed. Van de grond gaan zitten. Een opgetrokken poot. Lellen en kammen zijn bleker dan normaal.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter. Voor de sierkipjes kun je de stok wat lager plaatsen.
Als er alleen nachtvorst is, is het redelijk makkelijk om te zorgen voor vers drinkbaar water. Kippen zitten 's nachts namelijk meestal in het nachthok en zullen niet gaan drinken. Het beste kan men daarom het drinkwater tijdens de nachten binnen zetten en 's morgens vroeg weer buiten zetten.
Het algemeen advies is om minstens twee keer per jaar de stallen en hokken grondig aan te pakken. Daarbij geldt hoe meer dieren er wonen, hoe groter de infectiedruk en hoe belangrijker het is te reinigen en te ontsmetten.
Zand of aarde kan ook, maar houd het kippenhok droog! Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven, zodat je de ontlasting verwijderd. Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.