Mensen zeggen en schrijven bijvoorbeeld vaak groetjes of de groetjes in plaats van de groeten. Waarom is dat? Waarschijnlijk zijn we de groetjes gaan gebruiken omdat de andere soorten (afscheids)groeten niet meer voldeden.
In een zakelijke brief of e-mail kunt u Met vriendelijke groeten, Met vriendelijke groet of Met een vriendelijke groet als slotgroet gebruiken. De keuze tussen die slotgroeten is geheel vrij. Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen.
In zakelijke brieven en e-mails wordt de slotgroet Met vriendelijke groet(en) geregeld afgekort als mvg of m.v.g.
"(overgankelijk)" een wens tot iemand of iets richten of met een gebaar beleefdheid tonen.
Met vriendelijke groet en met vriendelijke groeten zijn de gebruikelijkste formuleringen. Ook de slotformules zonder met (dus: vriendelijke groeten en vriendelijke groet) zijn correct.
Het kriebelige 'Warme groet' wordt nog steeds gebruikt in semi-zakelijke werkmails en ook de vergelijkbare 'Lieve groet', 'Vrolijke groet' of 'Zonnige groet' passeren nog wel eens de revue en zijn, alhoewel ongetwijfeld oprecht en lief bedoeld, gewoon irritant.
Frases als “met vriendelijke groet”, “met vriendelijke groeten” of “met hartelijke groeten” drukken een zekere eerbied uit. Kennelijk was er behoefte aan iets anders: een informele afscheidsgroet die niet zozeer eerbiedig is, maar eerder een amicale houding weergeeft.
"(overgankelijk)" een wens tot iemand of iets richten of met een gebaar beleefdheid tonen. 1) Aanslaan 2) Afscheid nemen 3) Begroeten 4) Beleefheidsgebaar 5) Dag zeggen 6) Een beleefdheidsbetuiging geven 7) Gedag zeggen 8) Gegroet 9) Goedendag zeggen 10) Groet ...
liefst bijwoord Uitspraak: [lifst] 1) het meest graag van alles Voorbeeld: `We komen het liefst vandaag en niet pas morgen.
Want 'Liefs' betekent voor mij dat je een warme, hartelijke relatie met elkaar onderhoud. Dan moet ik mezelf er altijd even aan herinneren dat niet iedereen dezelfde betekenis aan een woord geeft. Voor zo'n relatief onbekende betekent liefs misschien wat voor mij groetjes betekent!
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
Die formule is wat formeel; je bent vriendelijk, maar je bewaart wel enige afstand, wat prettig kan zijn in een zakelijk contact. Maar als je de geadresseerde wat beter kent, zou je ook voor het meervoud kunnen kiezen. 'Met vriendelijke groeten' klinkt nét een beetje gezelliger en ehm, nou ja, vriendelijker.
– Als er meer ondertekenaars zijn, kunnen hun namen naast of onder elkaar worden geplaatst. Als slechts één van hen de brief ondertekent, kan onder diens naam (na de eventuele functienaam) worden toegevoegd 'mede namens …'
geordend, geregeld, methodisch, regelmatig, stelselmatig, systematisch. ordelijk (bn) : net, opgeruimd, ordentelijk, overzichtelijk, regulier.
Attent betekent 'oplettend', 'hoffelijk'. De t aan het einde zien we ook terug in attentie ('oplettendheid', 'aardigheidje'). Attent is afgeleid van het Latijnse attentus. In dat Latijnse woord zat dus ook al een t.
uitdagend (bn) : demonstratief, ostentatief, provocatief, provocerend, tartend, tergend. uitdagend (bn) : prikkelend, sexy, stout, verleidelijk.
In een brief of een e-mail doe je dat meteen aan het begin met de aanhef. Met deze introducerende woorden begroet je de lezer. Dat kan op een formele manier met bijvoorbeeld Geachte of op een informele manier met bijvoorbeeld Beste.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Je zou een afsluiting zoals “In afwachting van uw reactie verblijf ik” of “Erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd” kunnen gebruiken. Zo sluit je die brief natuurlijk behoorlijk zakelijk af, ook al wil je daarbij natuurlijk niet te ouderwets overkomen.