De bouwlijn is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt. De bouwlijn wordt uitgezet door landmeters die door de gemeente worden aangesteld. De aanvraag gebeurt door de bouwheer.
Bouwramen worden voor kleinere projecten gebruikt. De aannemer zet het bouwraam uit, met potloodstrepen en eventueel verduidelijkende teksten, waarna de maatvoering gecontroleerd wordt. Tussen bouwwerk (gebouw) en bouwraam moet voldoende (werk)ruimte worden gehouden, bijvoorbeeld 1,5 m.
Beschrijving. Een rooilijn is de lijn waarop voorgevels uitgemeten zijn. De gemeente zet de rooilijnen uit voor nieuwbouw. Uitzetwerkzaamheden dienen tenminste een week voor de gewenste uitvoeringsdatum te worden aangevraagd.
Bouw- en rooilijn
De bouwlijn en rooilijnen staan normaal aangegeven op je plan (inplanting). Bij twijfel ga je best ten rade bij je gemeente, architect of aannemer. De gemeente zal deze in veel gevallen zelf uitzetten of tenminste controleren. Is dit niet zo dan kan je deze zelf uitzetten met hulp van je architect.
Wanneer? Je woning uitzetten gaat pas wanneer je perceel bouwrijp is en nadat iemand van de gemeente de bouwlijn is komen aanduiden. Dit is de lijn die de afstand tussen de openbare weg en de voorgevel van je woning aanduidt. Dit gebeurt met twee houten piketten die meestal aan de bovenkant rood geverfd zijn.
Deze procedure bij de rechtbank vergt gemiddeld minimaal een maand, maar de duur van de procedure tot uithuiszetting loopt soms op tot wel zes maanden. De verhuurder mag uw woning gedurende deze uithuiszettingsprocedure bij de rechter niet ontruimen.
€ 10.000 - € 15.000 (ervaring woningcorporaties). De kosten bestaan onder meer uit de inschakeling van een deurwaarder, de juridische procedure en de uitzetting. Bij het uitblijven van een betalings- regeling kan het snel gaan om drie maanden gederfde huur. De kosten van een huisuitzetting komen daar boven op.
De bouwlijn, de term zegt het zelf, is de lijn vanaf waar je moet beginnen bouwen (waar je voorgevel komt te staan). Niet te verwarren met de rooilijn. Die geeft de grens aan tussen jouw perceel en het openbaar domein (dat kan bijvoorbeeld de straat zijn). Het is dus zaak om niet over de rooie te gaan.
Het uitzetten van grondwerk is een activiteit die behoort tot de standaard werkzaamheden van Kooiker Maatvoering. Deze werkzaamheden voeren wij uit voor zowel bouw als infra. We zetten belangrijke punten uit met piketten, geven maten aan op bestaande objecten of markeringen op verhardingen.
Definitie: denkbeeldige lijn, gelegen aan de wegzijde tussen openbare en particuliere grond of aan de van de weg afgekeerde zijde, die niet overschreden mag worden bij het bouwen van een bouwwerk.
Waar kan ik opzoeken of mijn woning getroffen is door een rooilijn? Het bestaan van een rooilijn wordt normaal gezien vermeld in de stedenbouwkundige informatie en wordt visueel weergegeven op het rooilijnplan of in het Bijzondere Plan van Aanleg (BPA) dat je kan inkijken of opvragen bij de gemeente of stad in kwestie.
Rooilijnen - erfgrens - peil:
In het bestemmingsplan zijn de rooilijnen aangegeven. Rooilijnen zijn de lijnen waartussen het gebouw precies moet komen. De voorgevelrooilijn zorgt er voor dat alle voorgevels in een straat gelijk lopen, deze wordt meestal van af het midden van de straat gemeten.
Bouwplanken zijn latten die op kleine paaltjes (piketten) staan en de maatvoering van het te bouwen werk aangeven. Bouwplanken worden vooral bij niet te grote bouwwerken of bouwprojecten toegepast. Door draden van bouwplank naar tegenoverliggende bouwplank te voeren wordt de plaats van de fundering aangegeven.
Markeer 1 meter hoogte op het profiel
De meterpas bevindt zich altijd op een hoogte van 1 meter, te rekenen vanaf de bovenkant de afgewerkte vloer. Neem hiervoor jouw vouwmeter en breng vervolgens een markering aan op het metselprofiel op 1 meter hoogte.
in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven. of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
De bouwlijn is de lijn die bepaalt waar de voorgevel van je woning moet komen. Dit is niet hetzelfde als de rooilijn. De rooilijn is namelijk de lijn die de grens aangeeft tussen openbaar domein en privé eigendom.
In de begripsbepalingen van de Woningwet wordt onder 'rooilijn' verstaan: “Een lijn die, behoudens toegelaten afwijkingen, bij het bouwen aan de wegzijde (de voorgevelrooilijn) of aan de achterzijde (de achtergevelrooilijn) niet overschreden mag worden.”
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Het crëert op zich geen recht om daar te blijven wonen. Je partner kan je wel niet zomaar de toegang tot de woning weigeren. Om je uit huis te kunnen zetten, moet hij/zij het aan de vrederechter vragen. Kan je bewijzen dat je mee betaald hebt voor de huur, dan zou dat mogelijk op een huurrecht kunnen wijzen.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
De voornaamste vereiste om huurders uit uw woning te zetten is dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van minimaal drie maanden. Dat wordt “de woning ontruimen” genoemd.
Scheefwonen is niet strafbaar. Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.