Erkenning. Op 16 november 1776 was Nederland het eerste land dat de verenigde staten als onafhankelijk land erkende. Op 20 december 1777 was Marokko het tweede land dat de rebellerende koloniën erkende als onafhankelijke staat. Frankrijk volgde op 6 februari 1778.
Het eerste land dat de VS erkende was Marokko in 1777.
Ondertussen bestaat de Verenigde Staten uit 50 staten. De eerste staat die de grondwet ondertekende was Delaware en Hawaii is de laatste.
Sinds 1776 is Amerika onafhankelijk. Voor die tijd was het namelijk een kolonie van Engeland. De eerste bewoners van Amerika waren de indianen, zij waren destijds ook de baas. In de 16e eeuw kwamen er kolonisten vanuit Europa welke zich in Amerika hebben gevestigd.
De eerste verkenningen en veroveringen van het Amerikaans grondgebied werden gedaan door de Spanjaarden en Portugezen. Dit begon met de komst van Christoffel Columbus, die in Amerika belandde toen hij een andere route naar India zocht.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
1492: Columbus komt aan in Amerika
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zoekt een route naar India, maar stuit toevallig de Nieuwe Wereld. Op 12 oktober 1492 gaat hij aan land van het eiland San Salvador in de Bahama's. Twee weken later vindt hij Cuba.
Nadat Christoffel Columbus de Nieuwe Wereld had ontdekt in 1492, wilden Portugal en Spanje georganiseerde expedities om nieuwe gebieden in kaart te brengen. Ze zaten in elkaars vaarwater: beide landen wilden de 'Nieuwe Wereld', die Columbos (Amerika) had ontdekt en de schatten die er te vinden waren voor zichzelf.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika, maar hij was niet de eerste Europeaan die daar voet aan land zette. Dat was Leif Eriksson uit IJsland. De eerste Europeaan die Amerika zag, was Bjarni Herjólfsson.
Zowel in 1993 als in 2020 werd een wet in het congres behandeld om Washington tot 51e staat te verheffen.
Columbus staat bekend als de ontdekker van Amerika. Maar als hij in 1492 voet aan land zet in Amerika, wonen er al mensen die hij Indianen noemt. Amerika wordt uiteindelijk vernoemd naar Amerigo Vespucci. Al in de vroege middeleeuwen zeilen Vikingen naar Noord-Amerika.
Officieel heetten de Britse kolonies in Noord-Amerika Brits-Amerika en Brits West-Indië tot in 1783, waarna de Britten de soevereiniteit van de Verenigde Staten van Amerika erkenden. Daarna werd Brits Noord-Amerika gebruikt om het Brits territorium in continentaal Noord-Amerika te omschrijven.
Amerika is vernoemd naar de Italiaanse zeevaarder Amerigo Vespucci. Hij was een van de eersten die inzag dat Amerika niet in Azië lag, maar een nieuw continent was. Hij beschreef dit o.a. in de brieven “Quatuor Americi navigationes” en “Mundus Novus”.
Na een internationale conferentie in 1880 garandeerden de verschillende mogenheden de zelfstandigheid van Marokko, maar na een verdrag in 1904 tussen Engeland en Frankrijk werd Marokko verdeeld, waarbij de internationale zône van Tanger ontstond.
In 1498 ontdekt Columbus voor het eerst het vasteland van Zuid-Amerika bij de rivier Orinoco in het huidige Venezuela. Ook ontdekt hij het eiland Trinidad. Op Hispaniola gaan zijn mannen zich ondertussen te buiten aan de indianen.
De Verenigde Staten en Nederland hebben vaak vergelijkbare posities en werken samen aan bilaterale en militaire betrekkingen in de organisaties de Verenigde Naties en de NAVO. De Nederlanders werken ook samen in de Wereldhandelsorganisatie en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Zeeheld valt van sokkel. De Dag van de Spaansheid valt ieder jaar op 12 oktober. Op die datum in 1492 bereikte Columbus, een zeeman die waarschijnlijk in het Italiaanse Genua werd geboren maar in dienst was van de Spaanse kroon, als eerste Amerika.
Hij maakte naam door zijn 'ontdekking' van Amerika onder Spaanse vlag in 1492. Columbus dacht na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië bereikt te hebben, maar was in werkelijkheid gestuit op een (voor hem en zijn plaats- en tijdgenoten) Nieuwe Wereld.
De eerste bewoners van Noord-Amerika zijn de indianen.
Dat zijn vooral oudere mensen. Het Nederlands is dus wel aan het verdwijnen uit Amerika. Maar, heel interessant: 5 miljoen Amerikanen beschouwen zich geheel of gedeeltelijk als afstammelingen van Nederlanders. Dat is toch 1,6 procent van de bevolking!
Op 2 april 1595 voer de Gouwenaar Cornelis de Houtman voor de Amsterdamse Compagnie van Verre als eerste Nederlander langs deze route naar Indië. Op 27 juni 1596 kwam hij in Bantam (Java) aan. Zakelijk was de reis geen succes en van de bemanningsleden kwam bijna tweederde om het leven.
De eerste expeditie in 1492
Na een reis van ruim twee maanden was er op 12 oktober land in zicht. Columbus noemde het land San Salvador, ondanks dat het land bij de inheemse bevolking al bekendstond als Guanahani.
Hoewel het werelddeel dus door Columbus ontdekt was, is het niet naar hem genoemd. Het land Colombia, Brits-Columbia en indirect ook het District of Columbia (waar Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten ligt) zijn wel naar hem genoemd.
Dertien kolonies kwamen in 1776 in opstand tegen de Britten door ruzies over belasting en inspraak, en stichtten de Verenigde Staten van Amerika. Desondanks veroverden de Britten met hulp van de Verenigde Staten van 1818 tot 1846 grote delen van de Amerikaanse westkust, die bekendstond als Oregon Country.
De Maya's vestigden zich op het Yucatán-schiereiland, de Inca's bouwden een rijk op in Zuid-Amerika en de Azteken leefden in het huidige Centraal-Mexico.