Hen en hun - de tweede vorm is het bijbehorende bezittelijk voornaamwoord - hebben de Verkiezing van het Non-Binaire Voornaamwoord gewonnen, die werd georganiseerd door Transgender Netwerk Nederland (TNN). Een artikel van TNN-beleidsmedewerker Sophie Schers in Trouw over het woord.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
Naast hij en zij kun je ook naar mensen verwijzen met de woorden 'die' en 'hen'. Veel non-binaire mensen die zich niet, of niet uitsluitend als man of vrouw identificeren, gebruiken deze aanspreekvorm. Het ANP en verschillende redacties hebben het gebruik van het non-binaire voornaamwoorden al overgenomen.
Met 'hen' kunnen we mensen aanduiden die zichzelf niet herkennen in het vrouwelijke 'zij' of het mannelijke 'hij', zo is het idee. 'Hen' is namelijk genderneutraal. Als lijdend voorwerp wordt ook 'hen' gebruikt en als meewerkend voorwerp 'hun'.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Er zijn eigenlijk maar twee voornaamwoorden in het Nederlands: 'zij' en 'hij'. Maar dat schiet dus niet echt op als je buiten die hokjes valt. Daarom willen non-binaire personen meestal aanspreken worden met 'hen/hun' of 'die/diens' ('they' en 'them' in het Engels).
Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Genderdysforie is een gevoel van onvrede (dysforie) met het geboortegeslacht, ook wel de sekse genoemd en meestal ook het juridische geslacht. Dit komt bij genderdysfore personen niet overeen met hun genderidentiteit, het geslacht dat ze ervaren.
Verschil tussen Genderqueer en Non-binair
Genderqueer betekent een non-normatief of 'queer' gender terwijl non-binair 'gender dat buiten het binair gender model valt' betekent. Beide termen zijn extreem vergelijkbaar in reikwijdte, maar in de praktijk zijn hun bijbetekenissen aanzienlijk verschillend.
Bij je geboorte krijg je het geslacht man of vrouw toegewezen, maar sommige mensen passen niet in deze binaire hokjes. Twijfel je over je gender? Misschien voel je je meer thuis in een niet-binaire genderidentiteit.
Denk aan toiletten, sportteams, kleding en aanspreekvormen. Omdat non-binaire personen hier doorgaans buiten vallen, zijn zij niet alleen minder zichtbaar, maar worden zij hierdoor vaak ook buitengesloten van volledige deelname aan de samenleving.
Non-binair betekent dat je je geen man en geen vrouw voelt. Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Dus: hen loopt naar school, in plaats van hij loopt naar school.
Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Sam Smith en Kim Petras als eerste non-binair en Transgender op nr 1.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
De term derde geslacht wordt onder meer gebruikt voor mensen die zichzelf niet als specifiek mannelijk of vrouwelijk beschouwen, of die door anderen niet als zodanig worden beschouwd. Dit derde geslacht omvat meestal transseksuelen en non-binaire mensen, soms ook travestieten en homoseksuelen.
Agender betekent letterlijk: zonder gender. Je geeft daarmee aan dat je geen genderidentiteit hebt en/of het niet eens bent met de traditionele indeling.
Bij de aanspreking van een non-binaire persoon wordt Geachte meestal gecombineerd met de voorletter(s) van de persoon in kwestie. Daarnaast komt ook Geachte met een voornaam en een achternaam af en toe voor (vooral in België), bijvoorbeeld Geachte Kim Verbeek.
Een persoon die uiterlijke kenmerken vertoont van het andere geslacht, zonder daarbij volledig door het leven te gaan als iemand van het andere geslacht (zie hiervoor transgender). Dit kan geuit worden door middel van kleding, make-up en/of gedrag.
In het Engels wordt al langere tijd verwezen naar non-binaire mensen met de persoonlijk voornaamwoorden they/them. Ook in het Nederlands wordt deze meervoudige vorm, hen/hun, sinds 2016 gebruikt door personen die zich niet identificeren met één gender.
Meer mensen in de non-binaire Facebookgroep gaven aan dat hun broers en zussen hen 'sibbe' of 'sibbel' noemden. Een andere creatieve oplossing voor broers en zussen van non-binaire mensen is om het om te draaien, en te zeggen: 'Ik ben de broer/zus van X.
Het is bijvoorbeeld niet aan ik en voor hij, maar aan mij en voor hem. De onderwerpsvorm van de derde persoon meervoud is zij (of in niet-beklemtoonde gevallen ze), de voorwerpsvorm is hen (of als het een meewerkend voorwerp betreft hun).
Zij is de onderwerpsvorm van de derde persoon enkelvoud. Die wordt gebruikt als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult. Haar is de voorwerpsvorm. Die vorm wordt bijvoorbeeld gebruikt als het voornaamwoord de functie van lijdend voorwerp of meewerkend voorwerp vervult of na een voorzetsel staat.