Deze installatieautomaat is een B20 Automaat, oftewel met 20 Ampère met B-karakteristiek. De automaat heeft een breedte van 1 module en een nominale spanning van 230V. De breedte is 1 module-eenheid, dit is een gestandaardiseerde breedte en is 17,5mm.
Zowel bij een 1 fase aansluiting als bij een 3 fase aansluiting gebruik je voor de gewone groepen een 1 fase installatieautomaat. Alleen bij zware verbruikers zoals een warmtepomp of sauna maak je gebruik van een 3 fase installatieautomaat, ook wel krachtgroep genoemd.
Vroeger noemde men dit snelle (B-kar) zekeringen en trage (C-kar en D-kar) zekeringen. Een B-karakteristiek gebruik je voor verlichtings- en verwarmingsapparaten met een lage inschakelstroom. Dit is de meest gebruikte automaat.
16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt. Echter in de praktijk willen we natuurlijk problemen voorkomen. Vuistregel is daarom dat maximaal 3500 Watt aangesloten mag worden op één groep.
Een B16 automaat schakelt direct uit indien er een kortsluitstroom van 80A wordt gemeten (5*In). Een C16 schakelt uit bij 160A kortsluitstroom (10*In). Een C16 wordt vaak toegepast bij machines met een hoge aanloopstroom.
Een automaat met B karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woningen. De C karakteristiek gebruiken we wanneer er sprake is van hogere inschakelstromen. Installatieautomaten en aardlekautomaten zijn componenten die je terugvindt in een meterkast.
De meest gangbare installatieautomaten die worden gebruikt zijn de B16 automaten. Wij raden aan om hiervoor altijd veilige A+ Merken te nemen, hierdoor bent u zeker van veilige B karakteristiek installatieautomaten. Met zonnepanelen gebruik je uitsluitend B karakteristiek installatieautomaten.
We gaan uit van een stofzuiger van 2000 Watt, die altijd op vol vermogen wordt gebruikt. Wanneer de stofzuiger twee uur per week gebruikt wordt, is dat een wekelijks verbruik van 4 Kilowattuur. Per week kost je dat dus 4 x 22 = 88 eurocent. Op jaarbasis is dat 0,88 x 52 = €45, 76.
Hoe kan je op een makkelijke manier Ampère berekenen? Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage. Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère.
C20 geeft aan bij welke stroom deze automaat zal uitvallen. 20: Deze automaat zal 20A door laten, en dus dus nooit mogen uitvallen bij 20A. C: Deze automaat volgt de C-curve; Deze curve geeft aan hoe lang een bepaalde stroom moet vloeien voordat de automaat uit valt.
De kA waarde voor kortsluitvastheid
In standaard situaties adviseren wij een automaat met een B karakteristiek toe te passen, met een kortsluitvastheid van minimaal 6kA.
Waarom een aardlekschakelaar Type B
Deze aardlekschakelaar herkent alle type lekstromen en schakelt om deze reden gegarandeerd uit ongeacht de hoeveelheid lekstroom (foutstroom). Raadpleeg bij het installeren van deze aardlekschakelaar altijd de laatste norm!
Alle A-merk groepenkasten zoals, Hager, ABB, Eaton en Schneider staan garant voor een hoogwaardige kwaliteit en zijn 100% veilig en betrouwbaar. Daarom is de keuze van het merk niet belangrijk montagegemak, de afmetingen en de vormgeving. De beste verkochten groepenkasten zijn die van het merk Hager en ABB.
U kunt ervan uit gaan dat u een 3 fase groepenkast heeft als er vier draden te zien zijn. Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig.
De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I. Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.
Bijvoorbeeld een waterkoker met een vermogen van 2400 Watt (dat is 2,4 kilowatt). Of een laadpaal met een vermogen van 11 kilowatt. Een kilowattuur geeft aan hoeveel vermogen een apparaat per uur levert. Zou je de waterkoker van 2400 Watt een uur laten koken, dan kost dat 2,4 kWh.
Zo kunt u ook een frietpan meenemen van bij voorbeeld 1500 watt; ook deze is met de Watt controller te gebruiken bij 4 of 6 ampère.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
Wij gebruiken ook een kacheltje met omvalbeveiliging, we laten hem 's nachts ook aan. Als hij maar op een goede ondergrond staat is er niets aan de hand. Lekker dekbed mee en nergens last van. Zo'n kachltje helpt iets tegen de kou maar vooral tegen het vochtig / klam worden van het slaapgedeelte.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Er is een regel dat de zekering in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.
Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.