Met de Induction Mate onder je pan is je inductieplaat 100% beschermt tegen vervelende krassen en vuil. De matjes zijn gemaakt van 100% siliconen. De matjes zijn geschikt voor het maken van gerechten tot 200 graden, zoals koken en bakken. Niet voor wokken, dan is de temperatuur vaak hoger dan 200 graden.
Voorkom krassen op je inductieplaat
Daarnaast zijn de matten gemakkelijk te reinigen. Met de inductie matten zijn niet alleen je kookplaat beschermd, maar ook zijn de matten antislip en voorkomen ze zo dat je pan verschuift als er in wordt geroerd.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
Een inductie kookplaat beschermer, of inductie mat, is een siliconenmat die je tussen je pan en inductie kookplaat kunt plaatsen. Hierdoor schuift je pan minder makkelijk weg.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Pannen voor de inductiekookplaat
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Vervormde bodem
De verdeling van de temperatuur door gas is niet altijd gelijkmatig. De bodem van een pan kan daardoor vervormen en kan dan wiebelen op een plat oppervlak. Is de bodem een beetje krom of ongelijk? Dan kan deze nog gewoon op een inductiekookplaat werken.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Pannen verschuiven
Doordat de kookplaat zo glad is, heb je misschien al snel de neiging om een pan te verschuiven in plaats van even op te tillen. Als je krassen op je inductiekookplaat wilt voorkomen, is dat niet de beste methode. De ruwe onderkant of zoutkorrels kunnen dan namelijk kleine krasjes veroorzaken.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Er is geen open vuur, gas kan niet gaan lekken en je kan jezelf niet branden aan de plaat. Zodra je de pan van de inductie kookplaat haalt, stopt hij met het genereren van energie. Zonder pan geen warmte.