Omdat vrouwen altijd hun bezoekjes naar het toilet zittend doen, en mannen af en toe zitten en af en toe staan, wordt er vaker gezeten dan gestaan en dus is het beter om de bril altijd naar beneden te houden. We plassen allemaal namelijk gemiddeld zo'n 7 keer per dag.
Mannen laten de wc-bril vaak omhoog
Dit diepgewortelde gedrag komt voort uit een praktische overweging. Als mannen de wc-bril omlaag zouden doen, betekent dit dat ze de volgende keer als ze gaan plassen en er is nog niemand anders geweest, de bril weer op moeten tillen. Het scheelt dus in de toekomst een handeling.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Hygiëne. U-vormige toiletten hebben iets meer 'ademruimte' waardoor er geen lichaamsdelen ongewenst tegenaan kunnen bengelen. Bovendien is dat gedeelte zo ook meteen helemaal urinespetter-vrij. Daarnaast zijn de U-vormige toiletbrillen ook vrouwvriendelijker.
Omdat wc-rollen altijd in de buurt zijn van het toilet als er wordt doorgetrokken, is de kans heel groot dat er bacteriën/ziektekiemen overspringen vanuit het toilet op de velletjes wc-papier.
Wc-papier beschermt niet, integendeel
Sterker nog: de kans dat je met een lading bacteriën op je kont het toilet verlaat is juist groter als je de bril eerst bedekt met wc-papier.
Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
Knoflook beschermt tegen bacteriën
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Het toilet bestaat soms uit niet meer dan een gat in de grond. Velen kennen het Franse hurktoilet, maar in Frankrijk is een bidet ook heel normaal, ze waren de uitvinders van het bidet in de 17e eeuw. Tegenwoordig vind je in Europa ook regelmatig een bidet in een Italiaans, Portugees en Spaans huishouden.
In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier. Ruim 80 procent van de Japanse huishoudens heeft zo'n ding.
In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen. De ongeschreven regel luidt dus: zolang je je dus prettig voelt bij het woord dat je gebruikt, kan het niet fout zijn.
Nee, dat is een mythe. Als je blaas echt te vol zit, dan leegt die zich simpelweg via je urineweg. Zit je dan niet op de wc, dan heb je een probleem. Ook wel logisch: je sluitspier is de zwakste plek van je blaas.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Kalkaanslag in de WC
Kalkaanslag verwijderen in de wc-pot? Denk dan eens aan cola. Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door.
Azijn lost de kalkaanslag in het toilet op, maar doodt niet alle bacteriën. Vergeet dus niet een vieze wc ook aan te pakken met een commerciële wc-reiniger, maar doe dit niet tegelijkertijd! Het mengen van azijn en andere schoonmaakproducten kan namelijk schadelijke gassen voortbrengen.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Wij raden aan om speciaal toiletpapier te gebruiken, omdat de kans op verstoppingen bij normaal toiletpapier een stuk groter zijn. Daarnaast maakt dit het legen van het toilet een stuk gemakkelijker.
Hurken boven het toilet
Hurktoiletten bevinden zich op elk continent. Zo noemen Fransen de hurktoiletten weer Turkse toiletten en zijn ze ook veel te vinden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het voordeel van een hurktoilet is dat u geen contact met het toilet maakt. Daarnaast is de houding veel beter voor de stoelgang.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.