Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Als het overgeven eenmalig is, hoef je je geen zorgen te maken en kun je het kind laten eten en drinken wat het wil. Ook de meeste kinderziekten en infecties gaan gepaard met braken. Deze infecties zijn meestal onschuldig maar kunnen ook ernstig zijn (bv. hersenvliesontsteking).
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Tekenen van uitdroging zijn: sufheid en lusteloosheid. een halve dag niet geplast (geen natte luier) een droge mond.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Als je slechts een of twee keer hebt overgegeven, wacht je dus het best gewoon af. Laat je maag tot rust komen voor je weer drinkt of eet. Als je vaker moet overgeven, kun je veel vocht verliezen. Om uitdroging te voorkomen, drink je het best om de vijf à tien minuten een slokje water of ander vocht.
Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.
Probeer een glas melk te drinken om het zuur in je maag te neutraliseren. Druk een koud doekje of een ijszak tegen je keel aan. Voeg geraspte gember toe aan groente of ander voedsel (dit is een natuurlijk middel tegen misselijkheid).
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Eet vaker kleine maaltijden
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid.
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Als je baby te veel of te snel drinkt, kan na het drinken een beetje van de voeding weer omhoog komen. Dat heet reflux. Stress of spanning: als je kind erg bang of gespannen is, moet het soms overgeven van de angst.
Buikgriep: risico op uitdrogen
Door de diarree in combinatie met overgeven en koorts verliest je kind veel vocht. Als je kind daarnaast niet genoeg drinkt, kan het uitdrogen. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Als je kind ouder dan twee jaar is, duurt dit twee tot drie dagen.
Braken komt veel voor bij kinderen. Indien het gepaard gaat met diarree is gastro-enteritis de frequentste oorzaak. Andere infecties, zoals luchtweg- en urineweginfecties, kunnen ook gepaard gaan met braken.