Als u het voorgebakken brood hebt ingevroren, haal het dan uit de vriezer terwijl uw oven opwarmt. Zo kan het alvast beginnen met ontdooien. Als je oven goed is voorverwarmd, bakt u het brood in 6 tot 16 minuten af. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van de oven nog belangrijker.
Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak daarna de broodjes in 6 tot 8 minuten goudbruin. Genieten maar!
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.
Opwarmen in de oven
Elke diepvriesmaaltijd in ons assortiment kan in de oven opgewarmd worden, zonder vooraf te ontdooien. Het heeft alleen wat meer tijd nodig. Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 45 minuten nodig op 175 graden. Het volledige bakje is ovenbestendig tot een temperatuur van 180 graden.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Diepgevroren croissant en chocoladebroodjes moeten volgens de verpakking op 185 graden. Als je hier 20 graden vanaf haalt, is de temperatuur te laag. Bak dit type broodjes op 180 graden af, maar wel in 2/3 van de tijd op de verpakking.
Het ontdooien van voedsel met behulp van een oven
Het nadeel is dat het soms langer kan duren voordat het voedsel is opgewarmd dan met behulp van een magnetron. Tevens dient een oven meestal (op 180 graden) voorverwarmd te zijn.
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Als je verse harde broodjes goed verpakt en invriest kun je ze 3 maanden bewaren. Let op: na de eerste maand wordt de kwaliteit langzaam minder. Kun je harde broodjes ook gekoeld bewaren? Nee, je kunt ze wel enkele dagen gewikkeld in papier op kamertemperatuur bewaren.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om afval te reduceren als we brood in de vriezer bewaren. Vanuit de diepvriezer kan het meteen – zonder ontdooien – in de broodrooster”, zegt Sarah Clayton van Wrap.
Het nadeel van de magnetron is dat soms niet alles egaal ontdooit (het ene deel is al aan het garen terwijl het andere nog bevroren is) en dat het energie kost. Voor ontdooien in de magnetron geldt: open de verpakking van het bevroren eten, prik er bijvoorbeeld gaatjes in.
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak de afbakbroodjes licht nat en bak ze circa. 6–8 minuten af op 200ºC. Afhankelijk van uw oven en de voorkeur qua afbakken (licht afgebakken/donker afgebakken) kan de afbaktijd iets verschillen.
Afbakbroodjes kunt u afbakken in een voorverwarmde oven van 200 ºC gedurende 6 – 8 minuten.