Minder uitgaan, creatiever zijn met cadeautjes kopen of goedkoper op vakantie gaan. Maar ook op uitgaven die moeten kun je besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper en slimmer. De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, maaltijdboxen, muziek- en videodiensten.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Zet de verwarming laag als je niet thuis bent, op 15 °C. Je kunt dit regelen met een klokthermostaat of met een slimme thermostaat. Zet de verwarming 's nachts laag. Als je slaapt hoeft de verwarming ook niet aan.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Gemiddelde uitgaven boodschappen
Uit onderzoek onder Grip-gebruikers (een budget app), blijkt dat de meeste Nederlanders tussen de 400 en 599 euro uitgeven aan boodschappen. Maar hier wordt natuurlijk geen onderscheid gemaakt tussen singles, stellen en gezinnen met kinderen.
Het Nibud adviseert om elke maand 10% van je netto-inkomen opzij te zetten. Je hoeft echt niet elke maand precies 10% te sparen. Probeer te zoeken naar een balans. Zo kan je de ene maand wat meer sparen dan de andere maand.
Aan het einde van de dag kun je op de markt écht je slag slaan. Kooplui willen van hun verse producten af en gooien ze in de uitverkoop. Groenten en fruit maar ook bijvoorbeeld vis, vlees en bloemen gaan voor een prikkie. Kijk wel even goed naar de houdbaarheid.
Massaconsumptie leidt namelijk ook tot meer financiële druk. Wanneer we ons geld onverantwoordelijk uitgeven, is het ontzettend moeilijk om te sparen. Bewust leven en consuminderen is daardoor niet alleen beter voor jezelf, maar voor de hele wereld om je heen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Boodschappen gemiddeld een vijfde duurder: deze producten kennen de hardste prijsstijging. Consumenten zijn nu gemiddeld bijna een vijfde meer kwijt om hun boodschappenkarretje te vullen dan elf maanden geleden. Pasta, brood en zuivel stegen nog meer in prijs dan dat gemiddelde, stelt marktonderzoeker GfK na onderzoek.
6. Kies voor een goedkopere supermarkt. Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.
Lidl is de goedkoopste met huismerken, Albert Heijn nét iets duurder dan Jumbo. De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.