Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
Is inademen van glaswol gevaarlijk? De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Langdurige blootstelling leidt juist tot een droge en rode huid, terwijl pijnlijke kloven en blaren ook op kunnen treden. Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen.
Glasfilamenten, glaswol, steenwol en slakkenwol behoren tot groep 3, niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft glasvezels en keramische vezels ingedeeld als groep 2B, mogelijk kankerverwekkend voor mensen.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Rockwool is erg stevig, heeft een hoge dichtheid en een jarenlange vorm en sterkte wordt gegarandeerd. Bovendien is het materiaal nagenoeg onbrandbaar dankzij het gebruik van vulkanisch gesteente. Dit maakt Rockwool een van de duurzaamste en beste isolatiematerialen op de markt.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
De stoffen die vrijkomen met glaswol en steenwol komen uiteindelijk in de longen en zorgt voor kleine littekenweefsels (fibrose) in de longen die de ruimte van de lucht inneemt waardoor letselschade slachtoffers van glas en steenwol daardoor steeds minder goed kunnen ademen.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Op basis van de eigenschappen van de grondstoffen waar we steenwol vezels mee maken, zijn de steenwolplaten waterafstotend. Deze eigenschap draagt bij aan de onveranderlijkheid van de isolatie. Bovendien is steenwol een ademend isolatiemateriaal.
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.