Brandblussers zijn niet verplicht in privéwoningen. Echter raden wij je aan om altijd een brandblusser in huis te hebben. Wij vertellen je hieronder alles over de wet- en regelgeving rondom brandblussers in Nederland.
Ze zijn echter wel aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn.
De meeste branden in huis of op kantoor kunnen geblust worden met een schuimblusser, maar dit blusmiddel is niet altijd geschikt bij vetbranden of vorst. Een poederblusser is voor vrijwel iedere brand geschikt, maar richt meer nevenschade aan. Tot slot is een vetblusser speciaal ontworpen voor keuken- en vetbranden.
Denk ook goed na waar je die brandblusser plaatst in je huis. "Je zet hem beter niet op een plaats waar je brand verwacht, zoals in de keuken. De kans is groot dat wanneer er brand uitbreekt, je niet aan het blustoestel raakt. Je plaatst hem beter in de omgeving van de uitgang, of op je vluchtroute naar buiten."
De projectering van brandblussers is maatwerk en afhankelijk van de brandrisico's. Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één blusser (6 liter ( sproei ) schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping.
De keuring van brandblussers moet gedaan worden door professionals, genaamd een REOB gecertificeerde monteur. Zij zijn op de hoogte van de werking, eisen en onderhoudsaspecten die van belang zijn. De NEN-2559 norm heeft bepaald dat kleine blusmiddelen ieder jaar getest en gekeurd moeten worden.
Nee.Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
De poederblusser en schuimblusser zijn geschikt voor vaste stoffen en vloeibare stoffen. Met de poederblusser kun je ook gasbranden blussen, hierdoor heeft deze blusser onze lichte voorkeur voor gebruik in de keuken.
Wanneer is mijn brandblusser aan vervanging toe? Brandblussers gaan maximaal 20 jaar mee. Het maakt dan niet uit of deze wel of niet gebruikt is. Ook als je brandblusser minder dan 20 jaar oud is en zichtbare schade heeft, zoals roest of deuken, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen.
Er geldt namelijk altijd een minimum van twee per verdieping, ook al is een verdieping kleiner dan 200 m2. Een pand met een oppervlakte van 400m2 en een enkele verdieping moet 4 blussers hebben (2x 200m2).
U heeft minimaal twee brandblussers nodig per verdieping. Heeft u wel een verhoogd brandrisico, dan heeft u één brandblusser nodig per 100 m2 met een inhoud van 6 liter. U heeft dan minimaal drie brandblussers nodig per verdieping.
Brandblusapparaten zijn wettelijk verplicht in elk appartementsgebouw dat na 1994 is gebouwd. Voor oudere gebouwen geldt deze verplichting niet. Ook wanneer het gebouw slechts twee bouwlagen telt of kleiner is dan 100m² is een brandblusapparaat niet verplicht.
Op dit moment koopt u al een nieuwe brandblusser rondt de € 20,- het laten hervullen kosten vaak rondt de € 50,-. Waarom de kosten zo hoog liggen heeft te maken de arbeid die erin gestoken wordt. Voor grotere aantallen is het nog wel eens voordeliger om de brandblussers te laten hervullen.
Over het algemeen geldt dat blusapparaten voor particulier en privégebruik, zoals bij mensen thuis, om de vijf jaar moeten worden vervangen. Brandblussers van drie kilo of zwaarder, zoals openbare brandblussers, gaan maar liefst 20 jaar mee.
Houdbaarheid brandblussers gebouwen
In de praktijk worden: Brandblussers onder permanente druk na 10 jaar vervangen, omdat ze dan een (heel dure) herbeproeving moeten ondergaan. Brandblussers met intern patroon na 20 jaar vervangen, omdat deze niet constant onder druk staan, gaan deze de volle 20 jaar mee.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
je zelf op zoek kan gaan naar de productiedatum op het etiket of het vat de brandblusser; brandblussers onder permanente druk en CO2-brandblussers 10 jaar goed zijn en blussers met intern patroon 20 jaar; finaal enkel een getrainde expert uitsluitsel kan geven of een brandblusser al dan niet nog bruikbaar is.
Een elektriciteitsbrand wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door kortsluiting. Het is daarom van belang zo snel mogelijk het storingsgevende apparaat uit te schakelen. Lukt dit niet, probeer dan eerst de brand in de meterkast te blussen en schakel het apparaat daarna alsnog uit.
Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug.
Een branddeken heeft geen houdbaarheidsdatum en blijft in principe goed totdat deze wordt gebruikt.
Niet geschikt voor vet- en frituurbranden!
De risico's (herontsteking van de brand na het verwijderen van de blusdeken, of het in brand vatten van brandbare gassen die door de blusdeken heen trekken na enige tijd) van het blussen van een vetbrand met een blusdeken zijn zo groot, dat dit absoluut wordt ontraden.