Het bureau. Zittend aan het bureau is het belangrijk om de hoek tussen de boven- en onderbenen op 90° te houden. Stel de hoogte van het werkblad zo in dat deze precies gelijk is aan de bovenzijde van de armsteunen. Als het bureau niet in hoogte te verstellen is, is deze hoek vaak groter of kleiner.
Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je voeten plat op de grond kunnen. Gebruik anders een voetenbankje. Zorg dat er genoeg steun is in de rug en de binnenkant van je knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen.
Stel de bovenkant van het beeldscherm af op jouw ooghoogte. Maak gebruik van een beeldschermstandaard als je een klein beeldscherm hebt. Let ook op de kijkafstand tot het beeldscherm. Als algemene regel geldt dat de monitor op zo'n 50 à 70 centimeter van je ogen af moet staan.
Scherm: op armlengte afstand
Een goede kijkafstand van het beeldscherm is op armlengte afstand. Met een uitgestrekte arm zou je het scherm moeten kunnen raken. De tekengrootte speelt echter ook een rol. Met de rug tegen de rugleuning moet je de letters makkelijk kunnen lezen.
Plaats je scherm op 50 à 70 cm afstand.
Letterlijk. Plaats je scherm recht voor je, op een armlengte afstand. Met je rug tegen de rugleuning van je stoel moet je met uitgestrekte arm het beeld kunnen raken. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter.
Beeldscherm en toetsenbord mogen bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. De laptop moet in die gevallen dus voorzien zijn van een los beeldscherm of van een los toetsenbord. De werkplek, dus zowel de stoel als de tafel, moet in hoogte verstelbaar zijn en voldoen aan de NEN-normen.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
Blijf in beweging. Wie in beweging blijft, zorgt goed voor zijn lichaam. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig van houding wisselt, met of zonder steun van de rugleuning: actief, rechtop, etc. Ook kun je rekoefeningen doen, heel belangrijk om je lichaam actief te houden.
Hoe hoog moet een sta bureau zijn? De hoogte van een sta bureau moet aan te passen zijn van 65 centimeter tot 125 centimeter hoogte. Een zit sta bureau is ideaal om tijdens lange werkdagen regelmatig van houding te kunnen wisselen.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
De belangrijkste methode om de houding te verbeteren, is het oefenen van een goede houding! Je moet in het dagelijks leven bewust zijn en blijven van je houding en er zodoende iedere dag actief mee bezig zijn. Dus ook thuis, in de lift op het werk, etc.
Rugklachten kunnen grote gevolgen hebben bij het zitten. De Fitform vario 570 is de ideale stoel voor rugklachten. Juist de comfort functies van een maatwerk Fitform sta-op stoel kunnen verlichting geven. Door regelmatig de kantelfunctie op de sta-op stoel te gebruiken zulen uw rugklachten in de onderrug verminderen.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Staand werken en rugklachten
Zowel langdurig zitten als langdurig staan zijn grote veroorzakers van rugklachten. Het werken aan een zit-sta bureau vermindert lichamelijk klachten, zoals pijn in de rug, nek, billen of bovenbenen juist. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor meer dynamiek en een betere houding.
Een stabureau is ontworpen om actiever te zijn gedurende de dag. Tegelijkertijd zorgt dit type bureau ervoor dat pijntjes en irritaties die bij langdurig zitten horen, minder grip op u krijgen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de functionaliteiten van een stabureau. Die lopen namelijk behoorlijk uiteen.
Diepte werkblad
Het werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende als gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.
Randvoorwaarden voor de ideale werkplek
Hoe de juiste akoestiek tot stand komt, is onderdeel van goed werkplekadvies. Licht: Medewerkers zijn gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan letterlijk een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving.
Algemene richtlijnen
Zorg voor voldoende vrije ruimte voor de bureautafel, zodat de ogen regelmatig kunnen ontspannen (dieptezicht). Zorg dus voor een afstand van minstens 2 m tussen het bureau en de muur. Vermijd de aanwezigheid van een deur, gang of ogen in de rug van de werknemer.
Zorg voor voldoende ruime doorgangen
Om toegankelijkheid van de individuele werkplekken mogelijk te maken, is steeds een doorgang van minstens 90 cm vereist. Met twee bureaus naast elkaar is er 120 cm vrije ruimte achter een bureau nodig en met een opstelling rug aan rug zelfs 180 cm (NEN 1824).
Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een toiletbezoek of een lunchwandeling. Er moet zeker elke twee uur een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.
Ergonomen bevelen als maximale tijdsduur voor beeldschermwerk zes uur per dag aan. Dit is inclusief het aantal uren dat u thuis achter de computer zit. Voor medewerker(s): Benut kleine pauzes als kans om even van houding te veranderen en de ledematen te strekken.
Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm.