De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
De levensverwachting van je hond met Cushing is dus behoorlijk goed, maar je moet er wel op tijd bij zijn. Een hond met deze aandoening die niet wordt behandeld, kan namelijk binnen twee jaar aan de symptomen van het syndroom, zoals suikerziekte of de grotere vatbaarheid voor infecties, overlijden.
De diagnose
Wanneer u bij uw dierenarts komt met het vermoeden van Cushing bij uw hond, volgt er onderzoek om de ziekte vast te stellen. Dit onderzoek kan bestaan uit een urinetest, echo en/of bloedonderzoek. Meestal beginnen wij met het urine-onderzoek.
Meestal behandelen we het syndroom van cushing met een operatie aan hypofyse of bijnieren (afhankelijk van de oorzaak). Als voorbereiding hierop geven we vaak medicijnen die de cortisolproductie in de bijnieren remmen.
De ziekte van Cushing ontstaat door een hormoonproducerende hypofysetumor. Het wordt vaak pas laat ontdekt. Dit omdat het zo weinig voorkomt, de klachten meestal heel geleidelijk ontstaan en moeilijk te herkennen zijn. Een hypofysetumor kan te veel adrenocorticotroop hormoon (ACTH) maken.
De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij een gezwel op de hypofyse te veel bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH) produceert. Dit gezwel is meestal goedaardig. Door het teveel aan ACTH maakt de bijnier te veel cortisol aan.
De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voordat vernieuwde haargroei).
Om de diagnose syndroom van Cushing te stellen wordt laboratoriumonderzoek van bloed, urine en speeksel verricht. Soms zijn speciale bloedtesten nodig waarbij kortdurend medicijnen (tabletten of via een infuus) worden toegediend.
Vandaag de dag is stress van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, junkfood eten en te weinig drinken. Elke keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.
Hondenvoeding kan natuurlijk de ziekte niet wegnemen, daarvoor is chirurgie of medicatie nodig. Wel vragen veel eigenaars van Cushing-honden zich af welke voeding het meest geschikt is om hun dier bijkomend te ondersteunen. Aan een hond met Cushing kan je een hondenvoeding voor diabetespatiënten geven.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
Het syndroom van Cushing is een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan als u langere tijd te veel cortisol in uw bloed heeft. Cortisol heeft invloed op de werking van al uw lichaamscellen. Het is belangrijk voor uw stofwisseling en in stresssituaties.
Kosten medicatie (Vetoryl) voor een hond van bijv. 30 kg bedragen circa € 80-90 per maand. Controle consulten zullen naar schatting circa € 100-150 bedragen. Specialistische behandeling kan, in het geval van CT / MRI diagnostiek en chirurgie, oplopen tot enkele duizenden euro's.
Cortisol bereidt het lichaam voor om te 'vechten en vluchten'. Cortisol komt vrij wanneer een hond 'over gestimuleerd' wordt. Het kan wel 72 uur duren voordat de cortisol weer helemaal uit het systeem van de hond verdwenen is.
Het is aangetoond dat consumptie van voldoende omega 3 (EPA/DHA) vetzuren zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Bij een hoog cortisol is gezonde voeding dus en dat je voeding voldoende omega 3 vetzuren bevat. Je kunt een visolie supplement nemen om hiervan voldoende binnen te krijgen.
In vele onderzoeken is geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam. Vitamine C doet namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen.
Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we emotionele ervaringen beter onthouden. Dat wil zeggen dat als je iets meemaakt waarbij je een sterke emotie voelt, je geheugen dit extra goed opslaat.
Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en valt, net als adrenaline, onder de stresshormonen. Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan en volgt daarbij het dag- en nachtritme. 's Ochtends bij het opstaan is de cortisolwaarde het hoogst.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Wanneer het cortisolgehalte blijft aanhouden, kan dit ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen of vaak wakker wordt. Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig.
Voor slechts 65 euro krijgt u een dierenartsbezoek aan huis, de bloedafname en de onderzoekskosten van het lab. Normaal gesproken zou dit 110 euro kosten.
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.