200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Aluminium heeft een lange levensloopcyclus
Aluminium kan worden gerecycled zonder kwaliteitsafname. Dit maakt het materiaal nog duurzamer. Bovendien verbruikt de secundaire productie 95% minder energie dan de primaire productie. De lange levensloopcyclus maakt aluminium dus juist een zeer duurzame metaalsoort.
Milieu. Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Een kilogram aluminium kost zo'n vijftien kWh aan energie.
Op zich geeft aluminium een hogere klimaatbelasting dan plastic, maar het hangt wel af van de benodigde hoeveelheid per toepassing." Oftewel: aluminium is bezwaarlijker dan plastic, maar een flintertje alu-folie is minder belastend dan een grote plastic doos.
Met een minimum aan materiaal vervult de aluminium verpakking een maximum aan eisen. Het bijdragen aan het behoud van versheid en het bieden van fysische bescherming zorgt ervoor dat er minder producten verloren gaan. Een aluminium verpakking draagt bij tot de duurzaamheid van het product dat het inhoudt.
Daarnaast is aluminium te recyclen maar aluminiumfolie dus niet, dit omdat het veel te dun is. Door de fijne structuur zal het dus gaan verbranden in plaats van smelten. Dit maak recyclen dus onmogelijk.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig. 11% van dat beauxiet wordt gewonnen in regenwouden die daarvoor gekapt worden. Het overgrote deel bauxiet komt echter uit Australië.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Hoe recycle je aluminium? Leveranciers die producten maken van aluminium, verzamelen de aluminium reststukken en het afval dat daarbij ontstaat. Dat heet schroot. Dat verkopen ze aan verwerkers die het omsmelten tot nieuwe staven of billets, een soort aluminium brokken.
Het aluminiumfolie is jarig. De uitvinding hebben we te danken aan twee jonge Zwitsers, die in 1910 geloofden dat aluminium in flinterdunne slierten perfect geschikt was als een luchtdichte bekleding voor luchtballons.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Waarom aluminium
Onderhoudsvriendelijk, het trekt geen stof aan en er hoeft niet geschilderd te worden. Duurzaam en milieuvriendelijk, aluminium gaat minimaal 75 jaar mee en is 100% recyclebaar. Door zijn stevigheid is aluminium bestand tegen inbraken. Het vervormt, barst, scheurt, roest of rot niet en is onbrandbaar.
Voordelen van aluminium zijn:
brandstofkosten. Goede weerstand tegen corrosie. Op aluminium vormt zich van nature een beschermende oxidelaag. Deze oxidelaag beschermt het aluminium tegen buitenlucht.
Verschijning. Aangezien aluminium een tamelijk onedel metaal is, komt het niet in pure vorm in de natuur voor. In verbindingen echter is aluminium bijzonder algemeen. Aluminiumhoudende mineralen maken circa 8,5% van de aardkorst uit.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Door de sterke vraag naar bijvoorbeeld auto's en andere consumentengoederen is aluminium dit jaar al ruim 30 procent in prijs gestegen. Verder speelt ook een brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium een rol bij het aanjagen van de prijs.
Volgens zeggen bevat vers (warm) brood stoffen die zwaar liggen op de maag o.i.d. en dat zorgt voor een slechtere spijsvertering.
Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen. Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.