De ademhaling, hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed zijn vaak beter. Daarnaast stimuleert buidelen de lichamelijke, verstandelijke en emotionele ontwikkeling van je baby. Het biedt troost, werkt pijnstillend en geeft bescherming tegen infecties.
De voordelen van buidelen op een rij:
Het geeft de baby een veilig, geborgen gevoel. Het helpt de hechting tussen ouders en kind: essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Het vermindert stress en angst bij baby en ouders. Het stimuleert de borstvoeding.
Dit noemen ze ook wel kangoeroe care. Hoe vaak en hoe lang je je baby kunt buidelen hangt af van hoe stabiel zijn medische situatie is. Meestal wordt minimaal een uur geadviseerd, omdat een baby stress ervaart als hij uit de couveuse wordt gehaald en later terug wordt gelegd.
Aanbevolen wordt om voor een langere tijd huid-op-huid contact te hebben, minimaal een uur, maar bij voorkeur langer, bijvoorbeeld van voeding tot voeding. U kunt dan echt een lange periode van rust, comfort en veiligheid bieden en bovenal genieten.
Door middel van huid-op-huidcontact wisselen moeder en kind sensorische informatie uit waardoor de baby gestimuleerd wordt in zijn natuurlijke babygedrag: hij zoekt naar de tepel, hij blijft kalm, hij ademt op natuurlijke wijze, hij blijft warm, behoudt goed zijn lichaamstemperatuur en houdt zijn bloedsuiker prima op ...
Twee uur onbeperkt huid-op-huidcontact na de geboorte is eigenlijk ideaal. Het is ook wenselijk om dit natuurlijke proces niet te onderbreken met routinecontroles als ze niet van primair belang zijn voor moeder en kind. Het beste is om dit uit te stellen tot na de eerste voeding aan de borst.
Ze kregen voeding, een schone luier en warme kleding. Tegelijkertijd werden ze (op de nodige aanrakingen voor de verzorging na) niet liefdevol aangeraakt. Deze kinderen liepen groeiachterstanden op en soms kwamen ze zelfs te overlijden. Dit is een klassiek schoolvoorbeeld van huidhonger.
Vanaf een week of twaalf wordt de huidhonger minder. Uiteindelijk gaat je kind dus echt wel zelfstandig slapen. In een eigen wieg of bed.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen.
Ondertussen is er veel onderzoek verricht naar dit thema en wijzen de resultaten allemaal in dezelfde richting: baby's hebben huidhonger. Een baby heeft de behoefte om heel dicht bij mama te zijn. Hij herkent de hartslag, de stem, de geur en heeft het lekker warm.
Buidelen mag zolang je wilt, maar bij voorkeur minimaal 1 uur in verband met de slaapcyclus van je baby. Hoe langer en vaker je buidelt, des te groter het positieve effect.
De voordelen van huid-op-huidcontact
De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar het belang van huid-op-huidcontact na de geboorte. Als het op een veilige manier gebeurt en minstens een uur duurt, heeft het dan ook alleen maar voordelen. Voor het kindje, maar ook voor de mama.
Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Overmatig huilen komt voor bij zo'n 4 tot 20% van de baby's. Elke ouder ervaart het huilen van een kind anders.
Je kunt geen overbodige aandacht aan een baby geven en daar is hij ook niet op uit. Het enige wat voor een baby telt, is dat hij krijgt wat hij nodig heeft, en hij laat dat weten door op verschillende manieren te huilen. Als je hier als ouders op reageert, geef je je baby het gevoel dat hij altijd op je kan rekenen.
Je baby wil niet slapen overdag
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Spreek stilletjes, gebruik zachte gebaren en dim het licht tijdens de dutjes overdag. Zo behoudt je baby het onderscheid tussen dag en nacht. Help je baby ontspannen en leg hem/ haar in bed voor het dichtvallen van de oogjes. Te veel prikkels overdag kunnen de slaap eveneens bemoeilijken.
Zo herken je verlatingsangst bij je baby
Nu huilt je kindje tranen met tuiten als je weggaat. Je baby verstijft als er vreemden in de buurt komen. Je baby begint te huilen als je de kamer verlaat. Je baby moet 's nachts ook vaak huilen en wordt rustig zodra jij er weer bent.
Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn. Ook dopamine en endorfine zijn gelukshormonen en zorgen voor dat fijne gevoel. Als je aangeraakt wordt, kun je beter omgaan met stressvolle situaties, pijn beter verdragen en voel je je gelukkiger.
Tijdens knuffelen maken we oxytocine aan, een hormoon waardoor we ons meer verbonden voelen met anderen. Maar fysiek contact past beter bij de één dan bij de ander. En de ene knuffel is de andere niet.
Kenmerken van body stress bij baby's zijn: Regelmatig / voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden. Krom trekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier. Met het hoofdje altijd dezelfde kant op liggen (voorkeurshouding).
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.