Tijdens de regeldagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Regeldagen komen over het algemeen vooral voor wanneer je baby 9-10 dagen oud is, 3 weken oud is, 3 maanden oud is en 6 maanden oud is.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Niet elke baby heeft er last van maar ze komen wel bij veel baby's voor: regeldagen. Dit zijn dagen waarop je baby veel huilt en onrustig is. Je baby wil dan heel graag meer drinken. Dat komt doordat je baby gegroeid is en zich steeds verder ontwikkelt.
Hoe lang duren de regeldagen? Als je toegeeft aan je baby's vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag een aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je je tevreden kindje weer terug... Vooral de regeldagen op de 9e dag zijn erg vervelend.
Regeldagen worden vaak voornamelijk in verband gebracht met borstvoeding. Toch klopt dit niet helemaal, want baby's die Opvolgmelk of Peutermelk krijgen, hebben ook groeispurten. Bij borstvoeding worden vraag en aanbod vaak vanzelf op elkaar afgestemd. Bij flesvoeding werkt dit in principe hetzelfde.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Drink genoeg, eet genoeg, rust voldoende uit. Kortom, zorg goed voor jezelf, want het is een behoorlijk intensieve toestand, die regeldagen. En voor je het weet is je lichaam weer helemaal aangepast aan de nieuwe hoeveelheid en kunnen jij en je baby weer even lekker bijtanken (haha!)
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.
Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het steeds vaker voor dat baby's afgeplatte schedels hebben of een asymmetrische houding. Per jaar zijn er 20.000 gevallen van baby's met een scheef hoofdje bekend, terwijl dit vroeger incidenteel voorkwam.
Sab simplex wordt met veel succes toegepast bij baby's tegen darmkrampjes. Basisdosering is bij elke voeding 7 druppels. Wanneer dit niet voldoende is, dan mag er 10 druppels gegeven worden, met een maximum van 15 druppels per voeding.
wat kan je doen? Help je baby om zijn natuurlijk ritme terug te vinden. Zorg voor een goede afwisseling tussen slaap, eten, verzorging, liefde, aandacht en huidcontact. Haal prikkels weg uit de omgeving: felle verlichting, storende muziek, televisie, kunstmatige geuren, veel bezoek …
Verschil tussen regeldagen en clusteren
Tijdens regeldagen kan je baby de hele dag onrustig zijn en hij wil voor groei en ontwikkeling meer drinken. Het clusteren vindt op bepaalde delen van de dag plaats, wanneer je baby meer behoefte heeft aan geborgenheid en troost.
Typisch cluster gedrag is dat je baby steeds op hetzelfde moment van de dag erg onrustig is. Veel baby's die borstvoeding krijgen laten meestal in de ochtend meer tijd tussen de voedingen en rond het einde van de middag worden ze wat onrustig en huilerig en willen ze vaker drinken.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
Hoe groter het af te koelen oppervalk, des te sneller je het koud krijgt. Omdat een baby proportioneel echt 'anders' gebouwd is, heeft hij gelet op de inhoud van zijn kleine lijfje een relatief veel groter huidoppervlak.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Regeldagen zijn normaal en nodig om vraag en aanbod van borstvoeding te regelen. Je ziet het vaker rond de leeftijd van 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden. Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Zo'n groeispurt kan zo rond de tweede levensweek van je kind, rond de zesde week en rond de derde maand gebeuren, maar ook op andere momenten. Door in te gaan op de behoefte van je kind aan extra voedingen duurt het niet lang voor je melkproductie toeneemt.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.