Als je op je zij slaapt, kun je er voor proberen te zorgen dat je bovenliggende arm niet voor je valt maar op je zij rust. Dat zorgt ervoor dat je nekspieren volledig kunnen ontspannen.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
SLAPEN OP UW ZIJ
Het is belangrijk dat u vanaf uw nek tot het staartbeen in een zo rechte mogelijke lijn ligt; dus dat u de benen niet te ver optrekt in een foetushouding. Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras zodat de heupen en schouders goed in het matras liggen.
Slaaphouding: op de zij
Bovendien zorgt deze slaappositie ervoor dat je minder last zal hebben van reflux. Betekenis: Op de zij slapen duidt erop dat je sociaal bent en gemakkelijk samenwerkt met anderen; je bent immers niet bang om je gevoelens te uiten.
Slapen op je rug is voor je lichaam de beste houding. Als je op je rug op een matras, bevindt je lichaam zich in de meest neutrale stand en worden je hoofd, nek en ruggenwervels het minst belast. Een leuke bijkomstigheid is dat het ook de meest gunstige houding is voor je gezicht.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Na een paar dagen zonder slaap kunnen de hersenen allerlei gekke hallucinaties gaan vormen. Dit is een gevaarlijk effect van te lang wakker blijven. Onderzoek toont aan dat de eerste hallucinaties beginnen na 72 uur wakker blijven. Hallucinaties worden ervaren in verschillende vormen, hieronder volgen een paar.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Verkeerde slaaphouding
Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed. Als mensen toch op de buik slapen, dan kan een dik kussen onder de buik helpen om de holle stand van de rug wat te verminderen.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Het maximum ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zijn in elk geval de recordtijden die mensen zelf rapporteren na een aantal nachten doorhalen.