Toiletpapier. Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen.
In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Vaak zit er in Griekenland geen slot op een toiletdeur. Als een deur dicht is klopt u er eerst op om te vernemen of het toilet bezet is.
Van mensen die hiermee nog niet bekend zijn krijgen we vaak de vraag: "Waarom mogen wij ons wc papiertje niet gewoon doorspoelen, dat is toch onhygiënisch?" De reden dat je het toiletpapier in Griekenland in een prullenbak moet deponeren is dat de rioolbuizen in heel Griekenland erg smal zijn.
Als je, behalve toiletpapier, zomaar afval door het toilet of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig. Dat kost geld en is slecht voor het milieu, omdat de pompen en roosters extra moeten worden schoongemaakt. Daarnaast kunnen verstopte rioolbuizen leiden tot overstromingen, viezigheid en stank.
Vochtig toiletpapier mag je alleen door het toilet wegspoelen als dit op de verpakking wordt aangegeven. Staat het niet op de verpakking? Gooi het dan bij het restafval. Anders kan het verstoppingen veroorzaken.
In Turkije zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer, waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Toiletten: In Turkije vind je zowel hurktoiletten als de ons bekende wc-potten. In plaats van wc-papier is er bijna altijd een kraantje op het toilet. Als er wel wc-papier aanwezig is, moet je dat na gebruik in de toiletemmer gooien. De wc's raken hier namelijk snel verstopt, omdat de riolering hier niet op gebouwd is.
toilet (zn): τουαλέτα
Het is moeilijk aan te geven welke (vochtige) doekjes nu precies de boosdoeners zijn. Daarom het advies om geen enkele soort vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Zelfs de vochtige doekjes met een etiket dat aangeeft dat ze wel door het toilet, spoelt u beter niet door het toilet.
Het duurt een maand voordat wc-papier of een zakdoekje verteerd is.
De Grieken zelf eten pas rond 14 à 15 uur.” En meteen daarna volgt een siësta. “Ook de winkels sluiten tussen 15 en 17.30 uur, behalve in de echt heel toeristische gebieden. Na de siësta gaan ze weer aan het werk, en het avondmaal volgt tussen 21 en 23 uur.”
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Welke stekker heb je in Griekenland nodig? In Griekenland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland. Je hebt dus geen reis- of wereldstekker nodig voor je vakantie naar Griekenland.
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is in Griekenland verboden en wordt streng bestraft met hoge straffen. Dit geldt ook voor softdrugs en als het kleine hoeveelheden zijn.
Het beste antwoord. Omdat veel mensen niet aangesloten zijn op een riool, maar een afvoer hebben die uitmondt in een septic tank. Dat is een bezinkbak waarin de drek (=poep en papier) naar onderen zakt, en de vloeistof oftewel infiltreert in de bodem, oftewel gebruikt wordt om de tuin te besproeien.
Overal op het eiland zie je de felgekleurde hagedissen en gekko's, maar ook diverse niet-giftige slangen, alleen de adders zijn giftig. Helaas zijn er niet zoveel vogels.
Mag je vochtige doekjes in de wc gooien of niet? Op veel verpakkingen staat dat het kan, maar volgens waterbeheerders leiden de doekjes toch echt regelmatig tot verstoppingen. En dat is niet alleen onpraktisch, het kost ook klauwen met geld.
Er zijn genoeg mensen die zweren dat vochtig toiletpapier de billen schoner maakt dan gewoon wc-papier. Toch raadt een arts aan deze doekjes niet meer te gebruiken. Mensen denken dat als ze bij het verschonen van hun kinderen babydoekjes gebruiken, ze deze zelf ook wel kunnen gebruiken.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
Water: van ύδωρ naar νερό Het... - Dàt is Grieks voor mij | Facebook.
Adiéjo kan men de hele dag en in de avond zeggen, vooral door degene die weggaat. Men kan ook 'Yássou' of 'Yássas' tegen elkaar zeggen.
In Turkije wordt een heel stevige handdruk juist weer als onbeleefd en agressief beschouwd. In sommige Afrikaanse landen is een slappe handdruk de standaard. Veel mannen in islamitische landen schudden bovendien nooit de hand van een vrouw buiten het gezin.
Tot slot: eten, iemand begroeten of iets aanpakken doet u in India uitsluitend met uw rechterhand. Men doet hier namelijk over het algemeen niet aan wc-papier. Hun billen vegen ze af met hun linkerhand en wat water.
Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank.